Alle activiteiten

Door Arno Van Berge Henegouwen
Vogelwerkgroep Zoetermeer

Vogelwandeling door de Balij

De Vogelwerkgroep Zoetermeer organiseert deze wandeling door de Balij. Dit gebied is onder beheer van Staatsbosbeheer. Het wordt gekenmerkt door parkachtig landschap bestaande uit loofbos, afgewisseld met weilanden en plassen. Door de afwisseling nat en droog zijn er op korte afstand verschillende vogelgezelschappen in het terrein aanwezig. De bomen met name de populieren zijn hoog en daarin nestelt havik, een soort die we enkele jaren geleden niet hadden in het westen. Boomvalken kunnen hier ook gezien worden evenals buizerd en torenvalk.
In de Balij is veel bos aangeplant. Deze bossen zijn nu volop in ontwikkeling. Daardoor tref je in de Balij vooral soorten aan die zich graag in bosaanplanten ophouden. Een soort die het hier goed doet is de sprinkhaanzanger en zelfs de snor is hier enkele jaren achtereen gehoord. In het bos is de havik voor het eerst binnen de grenzen van de gemeente tot broeden gekomen. Naarmate men verder in het gebied komt wordt het ook rustiger met mensen en honden. Op de "verwaarloosde" weilanden aan de "achterkant" van de Balij zien we nu volop tureluurs en grutto's broeden. In de stukken die de afgelopen jaren opnieuw ingericht zijn hebben nog in 2001 kluten gebroed. Veel van dit moois zal in de toekomst ook weer verdwijnen. Staatsbosbeheer laat het weidegebied verbossen. Hoewel er ook een moeraszone in het gebied is aangelegd, zullen ten gevolge van de bosontwikkeling de meeste pioniersoorten en ook de weidevogels plaats gaan maken voor bosvogels zoals we die nu ook in het Westerpark tegenkomen. De excursieleider staat uitgebreid stil bij de vele geluiden die we horen en is heel geschikt voor beginnende vogelaars die graag de geluiden van diverse bos- en rietvogels willen leren.

Foto boomkruiper: Arno van Berge Henegouwen

Aanmelden

Details

Activiteit

Wandelexcursie

Organisatie

Vogelwerkgroep Zoetermeer

Onderwerp

vogelgeluiden, basisherkenning

Doelgroep

Volwassenen

Startpunt

Kurkhout Zoetermeer
Startpunt is de parkeerplaats Kurkhout, 2719 JW Zoetermeer (bij de stadboerderij De Balijhoeve en restaurant Ada). Hier kan geparkeerd worden.

Duur

2 uur

Bijzonderheden

We adviseren goede wandelschoenen aan te trekken. Daarnaast is het meenemen van een verrekijker gewenst. Eventueel zijn verrekijkers van de vogelwerkgroep beschikbaar. Er gaan ook 1 of meer telescopen mee.

Kosten

Nee

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met uw persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten

In de omgeving