Alle activiteiten

Door Caroline Grimbergen

Vogelexcursie op de Strengen nabij Leiden

Het eiland bestaat grotendeels uit gevarieerde moerasnatuur: aan de ene kant moerasbos en aan de andere kant (natte) stukken riet. De variatie aan biotopen zorgt voor een rijke broedvogelbevolking. Half april zijn nog niet alle trekvogels terug, maar er is al ruimschoots genoeg te zien én te horen. Zo ongeveer de hele winter waren er Cetti's Zangers aanwezig, hopelijk blijven ze 'hangen' en komen ze tot broeden dit jaar. 

Eerder heette deze excursie ‘Welkom Blauwborst’, maar helaas, ze waren er niet. We hadden in 2014, 2015 en 2017 drie territoria, in 2016 zelfs vier. Wie weet zijn ze er dit jaar weer wel! De soort komt vanaf eind maart binnen en is in de eerste tijd na aankomst druk met het veroveren van een territorium. Daarnaast is er grote kans op rietgors, tjiftjaf, fitis, rietzanger, zwartkop, heggenmus en roodborst, brandgans, grauwe gans, nijlgans, krakeend, kuifeend, fuut, buizerd, scholekster en fazant. En er kan natuurlijk van alles overvliegen, grutto’s bijvoorbeeld, een sperwer, op een eiland vlakbij broedt de havik. We hadden tot en met 2017 steeds broedende ijsvogels. In 2018 niet (maar dat was zowiezo een slecht ijsvogeljaar), maar in 2019 weer wel! We gaan zeker op zoek naar 'de blauwe flits'! 

Aanmelden

Details

Activiteit

Wandelexcursie

Onderwerp

Vogels op de Strengen

Doelgroep

Volwassenen

Startpunt

't Joppepad Leiden
Startpunt is de brug naar het eiland. Die ligt in de Broek- en Simontjespolder een eindje rechts van de molen en is alleen lopend of fietsend te bereiken. Parkeergelegenheid in de Leidse Merenwijk op ca 10 minuten lopen afstand. Let op! Sommige navigatieprogramma's sturen u de Zijldijk op, die aan de verkeerde (oostelijke) kant van de Zijl ligt. Broekpolder 1, 2361 PA Warmond.

Duur

2 uur

Bijzonderheden

Voor zowel beginnende als ervaren vogelaars. Breng vooral een kijker mee. De excursieleiders hebben telescopen. Er zijn een paar leenkijkers beschikbaar; kunt u e-mailen of sms-en als u daarvan gebruik wilt maken? Draag waterdichte schoenen/laarzen (vanwege het natte gras en soms modderige paadjes) en warme kleding! Honden kunnen niet mee.

Kosten

Nee

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met uw persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten

In de omgeving