Alle activiteiten

Door Bob Woets
Natuurvereniging Wierhaven

Nachtegalen in het Robbenoordbos

De nachtegaal kent iedereen wel van naam, maar hoe klinkt dit kleine bruine vogeltje nou eigenlijk echt? Deze vogeltjes met de gouden strot zitten in de wintermaanden diep in Afrika, maar in de loop van april arriveren ze weer in hun broedgebieden. Het Robbenoordbos kent al vele jaren een aantal goede plekken om deze soort te horen. Wij maken een avondwandeling langs enkele van deze punten.

Het is half acht s'avonds en per minuut neemt het aantal zingende zangvogels af. Eerst de Pimpelmees en Koolmees, gevolgd door de Vink. De Zwartkop en de Tuinfluiter houden het relatief lang vol, maar net voor zonsondergang barst er nog een koor aan Merels, Zanglijsters en Roodborsten los. Zodra het echt donker wordt neemt ook deze zang snel af en blijft er één soort over: de Nachtegaal.

Bij windstil weer kun je ze soms op honderden meters afstand al horen. Hun geluid reikt ver omdat ze ten eerste hard zingen, maar draagt extra ver omdat de overige soorten stil zijn.

Ze broeden in lage begroeiing en met name het westelijk deel van het Robbenoordbos kent jaarlijks zeker zo'n 10 zingende exemplaren. Al vele jaren maken wij een succesvolle wandeling langs enkele van deze vaste zangposten en laten u meegenieten van de zang van de Nachtegaal.

We maken een wandeling over verharde paden en wijzen jullie uiteraard ook op andere interessante dingen.

Foto nachtegaal: Peter Boltjes

Aanmelden

Details

Activiteit

Wandelexcursie

Organisatie

Natuurvereniging Wierhaven

Onderwerp

nachtegaal zangvogels

Startpunt

Noorderdijkweg 28 Hollands Kroon
Parkeren op de hoek Noorderdijkweg/Stontelerweg nabij Gemaal Leemans.

Duur

2 uur

Kosten

Kosten €2,- (deelname voor leden van Natuurvereniging Wierhaven is gratis). Bij aanvang graag contant betalen.

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met uw persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten

In de omgeving