Navigatie overslaan
Alle activiteiten

Zweden: vogeltrek in het najaar

Europa kent een aantal befaamde “bottlenecks” voor de vogeltrek. Dit zijn plekken waar, vaak vanwege de strategische ligging, vogels in voor- en najaar in duizelingwekkende aantallen langs komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Istanbul, Gibraltar, Eilat of de Zwarte Zeekust van Bulgarije. Maar er ligt ook een locatie met een grote reputatie op slechts zeven uur rijden van de Nederlandse grens: Falsterbo!

Logo Inezia Tours

Falsterbo is een smalle landtong in het zuidwesten van Zweden, nabij de stad Malmö. In het najaar is dit het knooppunt waarlangs vele honderdduizenden zangvogels, steltlopers, eenden en sterns vanuit Scandinavië richting het zuiden trekken dan wel een tussenstop maken. Maar de grootste faam heeft Falsterbo verworven als hotspot voor de roofvogeltrek. Vanwege het ontbreken van de benodigde thermiek boven open water en zee zullen roofvogels altijd op zoek gaan naar de route waar ze daarvan zo min mogelijk tegenkomen. Met die kennis in het achterhoofd is één blik op de kaart vervolgens genoeg om te snappen waarom Falsterbo “the place to be” is om vogels uit heel Scandinavië en zelfs het westelijk deel van Rusland op te wachten. Vanaf dit zuidelijkste puntje van Zweden kunnen ze Denemarken aan de overkant van de Øresund zien liggen en die aanblik werkt als een magneet. Met z’n allen zullen ze dezelfde route kiezen om de oversteek naar het vasteland van West-Europa maken. Op dagen met gunstige weersomstandigheden gaat dit leiden tot spectaculaire taferelen waar je ogen en oren tekort zult komen!
Alsof dit nog niet genoeg is biedt Skåne, de provincie waarin Falsterbo ligt, ook een aantal prachtige mogelijkheden om te genieten van de lokale specialiteiten, die ook vooral uit roofvogels bestaan. Zo is de regio goed voor o.a. broedende en/of overwinterende Steen- en Zeearend, Ruigpootbuizerd, Oehoe en Rode Wouw, en zijn er tevens mooie aantallen Kraanvogels te vinden. Raven, Klapeksters en Zwarte Spechten behoren ook tot de algemenere soorten. Voeg daarbij dat we midden in de beste tijd voor najaarstrek zitten, met alle verrassingen die dat kan opleveren, en deze reis zal garant staan voor vele memorabele momenten!

Duur

7 dagen

Vertrek

zaterdag 25 september 2021

Reisorganisatie

Inezia Tours

Ga naar de website

Toon alle activiteiten