Alle activiteiten

Door Debby Doodeman
FOGOL

Zeilexcursie naar de IJsselmonding en IJsseloog

Vaar mee naar de IJsselmonding en IJsseloog, leefgebied van de zeearend en grote karekiet. Daar waar de IJssel via het Ketelmeer het IJsselmeer instroomt.

We hijsen de zeilen en binnen een half uur varen over het Ketelmeer komen we aan bij de IJsselmonding. Hier luisteren we naar verschillende soorten rietvogels zoals kleine karekiet, rietzanger, blauwborst, rietgors maar kijken we vooral uit naar de grote karekiet met zijn indrukwekkend luide zang. 
Met veel geluk zouden we een buidelmees kunnen horen of zien. We verwachten ook verschillende soorten eenden, bruine kiekendief, visdieven, foeragerende zwarte sterns en andere verrassingen.

Ook de zeearend broedt in dit gebied. Als het goed gaat met dit paar dan hebben ze rond deze tijd jongen om te voeren en hopen we deze indrukwekkende vogels te zien.

Als we de monding hebben bekeken varen we richting het IJsseloog en staat ondertussen de biologische lunch klaar. 

We luisteren wederom naar wat we horen en kijken uit naar de ijsvogel, zilverreigers en aalscholvers. Mogelijk overzomert er een visarend in dit gebied. Er komen ook bevers voor, maar de kans dat we deze zien is heel erg klein.

Daarna varen we een rondje om het IJsseloog en hijsen de zeilen en varen terug naar de loswal waar we zijn opgestapt.

Foto zeearend: Kees de Vries

Aanmelden

Details

Activiteit

Vaarexcursie

Organisatie

FOGOL

Onderwerp

Watervogels in de monding van de IJssel

Startpunt

Ketelmeerdijk Dronten
Opstappen aan de Loswal langs Ketelmeerdijk, na aanmelden ontvangt u hierover meer informatie. Parkeren kan naast de boot.

Duur

Langer dan 4.5 uur

Bijzonderheden

Inclusief biologische lunch en leenkijkers aan boord. Er zijn vogelgidsen aan boord en aan dek worden verschillende dingen verteld. Onder andere over de beschermingsmaatregelen voor de grote karekiet in dit gebied.

Kosten

EUR 47,50

Voor deze activiteit kunt u zich niet opgeven via de website van Vogelbescherming Nederland.

Klik hier om u voor deze activiteit op te geven
(link opent in een apart venster, Vogelbescherming Nederland is niet verantwoordelijk voor de informatie van derden)

Toon alle activiteiten

In de omgeving