Navigatie overslaan
Alle activiteiten

Door Debby Doodeman
FOGOL

Vogelzeilexcursie naar Marker Wadden

De Marker Wadden zijn een nieuw eilanden archipel in het Markermeer. Deze moeten er voor zorgen dat het meer weer gezonder wordt; het overtollige slib opvangen en een kraamkamer voor vissen en vogels.

Het eerste eiland is ook toegankelijk voor natuurliefhebbers, de andere vier eilanden zijn helemaal alleen voor de vogels.

Het is een enorm interessante plek en daarom organiseren wij hier heel graag meerdere excursies naartoe. Elke keer treffen we net weer een ander eiland dat zich nog in een pionier fase bevindt maar inmiddels ook met al veel begroeiing. De bouw is gestart in 2016 en het is mooi om de ontwikkelingen te volgen en het eiland, juist nu in deze fase in de ontwikkeling. Vele vogels hebben er al een plek gevonden. Er zijn kolonies van kokmeeuwen en visdieven, en veel broedende plevieren zoals bontbekplevier en kleine plevier. Maar ook sooren als strandplevier en dwergstern. Met altijd leuke verassingen. Ook steeds meer en verschillende rietvogels ontdekken het eiland, wordt 2020 het eertse jaar met broedende baardmannen?

Maar ook de ontwikkeling van de planten en de insecten is interessant. Vaar mee en ontdek het allemaal zelf. 

Per zeilboot varen we naar het eiland en er zijn vogelgidsen die je op de vogels kunnen wijzen. Tijdens een presentatie aan boord vertellen we meer over alle ontwikkelingen, de vogels, onderzoek en het laatste nieuws.

Op het eiland kun je een rondje van 6 km wandelen of korter en er zijn diverse vogelhutten. Vertrek vanaf Enkhuizen en Lelystad wisselend van tijdstip.

Corona protocol: de opzet van de excursies is gewijzigd, zo varen we t/m minimaal augustus met kleine groepen en 1 vogelgids en is de presentatie digitaal vooraf. Zie de website voor het complete protocol.

Aanmelden

Details

Activiteit

Vaarexcursie

Organisatie

FOGOL

Onderwerp

De vogels en ontwikkeling van een nieuw eiland

Startpunt

Lelystad
Vertrek vanaf Enkhuizen en Lelystad. De boot ligt in Enkhuizen afgemeerd naast het station, aan de Trintondam. Parkeren kan gratis bij het station. Vanuit Lelystad vertrekken we vanaf de Bataviahaven. Na aanmelding ontvang je per e-mail meer informatie.

Duur

Langer dan 4.5 uur

Bijzonderheden

Heb je geen kijker? Aan boord hebben we leenkijkers om te gebruiken en de gidsen hebben een telescoop mee om door heen te kijken. Wandel op het eiland mee met de gidsen of ga je eigen weg.

Toegankelijk met rolstoel

Ja
Aan dek is ruimte voor een rolstoel en ook zijn er veel plaatsen om goed te zitten. Bij interesse; stuur een e-mail en dan ontvangt u foto's van de boot om een juiste inschatting te kunnen maken.

Kosten

De kosten zijn EUR 52,50 inclusief entree Marker Wadden en biologische soep met een broodje.

Voor deze activiteit kunt u zich niet opgeven via de website van Vogelbescherming Nederland.

Klik hier om u voor deze activiteit op te geven
(link opent in een apart venster, Vogelbescherming Nederland is niet verantwoordelijk voor de informatie van derden)

Toon alle activiteiten

In de omgeving