Alle activiteiten

Vogelbescherming Waddentours 2018

BirdingBreaks en Vogelbescherming Nederland organiseren speciale Waddentours om de unieke Waddennatuur te behouden, te beschermen maar ook te tonen.  Door middel van de Vogelbescherming-BirdingBreaks Waddentours maakt u kennis met de ongekende aantallen en diversiteit van de vogels in ons meest spectaculaire natuurgebied en komt u meer te weten over het beschermingswerk van de Vogelbescherming in het Waddengebied. Daarnaast helpt u met uw deelname mee aan de bescherming van vogels!

Logo BirdingBreaks

Er zijn 3 soorten Waddentours: dagtochten, weekenden naar de Waddeneilanden en zeiltochten over de Waddenzee!

Zeiltochten met de Confiance
We bieden vijf bijzondere zeiltochten over de Waddenzee aan! Een mooi combinatie van ontspannen zeilen over de Waddenzee en genieten van de vele wadvogels onder begeleiding van een ervaren vogelgids. Tijdens deze zeiltochten maakt u kennis met de ongekende aantallen en diversiteit van de wadvogels langs de kust en komt u meer te weten over het beschermingsproject van de Vogelbescherming: “Rust voor vogels, ruimte voor mensen”.

We varen over de Waddenzee met de zeilboot de Confiance. Een boottocht met de Confiance is een heerlijke rustgevende tocht. Ontspannen genieten van het zeilen, van de vogels, van de prachtige natuur van het wad, van de zee en de eilanden. Genieten van het gezelschap van gelijkgezinden, van het heerlijke eten aan boord, van de rust en van de inspanningen.
De zeiltochten die we aanbieden zijn:

10 augustus - 3-daagse zeiltocht
7 september – Zeiltocht Rottum!

Weekenden

Er zijn verschillende Wadden-weekenden waarin we elk Waddeneiland een keer in het voorjaar en een keer in het najaar bezoeken. Vanaf de Waddeneilanden zien we de wadvogels die tijdens de trektijd opvetten in de Waddenzee. Op elk Waddeneiland zijn hotspots te vinden waar grote aantallen steltlopers en andere wadvogels te zien zijn. Onder begeleiding van een ervaren gids komt u meer te weten over de wadvogels en zal er aandacht zijn voor de determinatie van de verschillende steltlopers.
De weekenden die we aanbieden zijn:

10 augustus - Weekend Schiermonnikoog
7 september - Weekend Vlieland


Dagtochten

Er zijn verschillende dagtochten naar bijzondere wadvogel-hotspots. Deze locaties zijn: Texel, het Lauwersmeergebied, de Friese Waddenkust en noordelijk Noord-Holland en Friesland. Tijdens deze dagtochten gaat u in een busje onder begeleiding van een ervaren vogelgids langs verschillende wadvogel-hotspots. Op deze locaties kunt u met behulp van een telescoop de wadvogels goed bekijken en krijgt u uitleg over het gedrag van de vogels en het verschil tussen de verschillende vogelsoorten.

Texel

Texel is het grootste, meest bezochte en wellicht bekendste waddeneiland van Nederland. Het is ook een erg goede plek om wadvogels te bekijken! Vanaf Texel op je op verschillende plekken een mooie uitkijk over slikplaten in de Waddenzee. Daarnaast bevinden zich op Texel meerdere Hoogwatervluchtplaatsen (HVP’s) waar de steltlopers bij vloed komen afwachten tot het water weer zakt.

De dagtochten naar Texel zijn op de volgende data:

28 juli - Dagtocht Texel
8 september - Dagtocht Texel
23 september - Dagtocht Texel

Het Lauwersmeergebied

Het Lauwersmeergebied is één van de meest bekende vogelgebieden van Nederland. Door het afsluiten van de Lauwerszee in 1969 ontstond een watergebied op de grens van Friesland en Groningen. Deze locatie biedt een mooie plek voor trekvogels om te foerageren. Op meerdere plekken zijn vogelkijkhutten of schermen geplaatst, zodat de vogels van dichtbij te bewonderen zijn zonder dat ze worden verstoord.

De dagtochten naar het Lauwersmeer zijn op de volgende data:

15 september - Dagtocht Lauwersmeer

Friese Waddenkust

De Friese Waddenkust is één van de beste plekken in Nederland om wadvogels zoals steltlopers te bekijken. Als het water opkomt in de Waddenzee verlaten de steltlopers de drooggevallen slikplaten en zoeken slikgebieden dicht langs de kust op. Tijdens de vloed zijn er grote aantallen steltlopers dicht langs de Friese Waddenkust te zien, die daar foerageren op de nog drooggevallen slikplaten. In de trektijd zijn er vaak vele duizenden steltlopers te zien.

De dagtochten naar de Friese Waddenkust zijn op de volgende data:

29 juli - Dagtocht Friese Waddenkust
18 augustus - Dagtocht Friese Waddenkust
29 augustus - Dagtocht Friese Waddenkust
9 september - Dagtocht Friese Waddenkust

Noordelijk Noord-Holland en Friesland

Vanaf de noordkop van Noord-Holland en Friesland heb je op meerdere plekken een mooie kijk op het waddengebied. Met het opkomende water worden foeragerende steltlopers naar waddenkust gestuwd en zijn ze goed zichtbaar vanaf de waddendijk. Als het water te hoog wordt zoeken de steltlopers plekken op waar ze de vloed afwachten, de zogenaamde hoogwater vluchtplaatsen (HVP).

De dagtochten naar noordelijk Noord-Holland en Friesland zijn op de volgende data:

25 augustus - Dagtocht noordelijk Noord-Holland & Friesland

Duur

1 tot 6 dagen

Vertrek

vrijdag 30 november 2018

Reisorganisatie

BirdingBreaks

Ga naar de website

Toon alle activiteiten