Alle activiteiten

Door Charlotte Matthijsse
Vogelwerkgroep Teylingen, Vogelgroep Merenwijk

Welkom koekoek! Vogelwandeling bij Warmond

We nodigen u uit om naar de zang van de koekoek te komen luisteren. Hopelijk zien we ze ook. Mochten ze ons teleurstellen dan zijn er genoeg andere vogels te zien en te horen. Het eiland Koudenhoorn waar we gaan wandelen herbergt een rijke broedvogelbevolking met soorten van zowel riet, bos, als weide.

Het jaar 2017 was het ‘Jaar van de koekoek’. Doorgaans betekent dit niet veel goeds. En inderdaad, het gaat niet goed met de koekoek in Nederland. Ze zijn zo hard achteruit gegaan dat er reden is tot zorg. Een positief punt van zo’n ‘jaar-van-de’ is, dat dit probleem onder de aandacht wordt gebracht. Ook wordt geprobeerd om gegevens te verzamelen over de oorzaken van de achteruitgang, zodat hier vervolgens doelgericht iets aan gedaan kan worden. Niemand wil deze soort met zijn interessante leefwijze van broedparasiet kwijtraken.

Het is verheugend dat de koekoek op de natuur- en recreatie-eilanden van Warmond nog ieder jaar zéér aanwezig is. Eind april komen ze terug na een lange reis uit hun overwinteringsgebied in Afrika bezuiden de Sahara. Als wij deze wandelexcursie doen, zijn ze al druk aan hun werk. Ten eerste hebben ze voedsel nodig, met een voorkeur voor rupsen. De mannen zitten achter de vrouwen aan en roepen daarbij ‘koekoek’. Als de heren elkaar daarbij tegenkomen is het knokken. Het kost de vrouwen weinig moeite om ervoor te zorgen dat hun ei bevrucht wordt. De rest van de tijd besteden ze aan het stilletjes in de gaten houden van de gastouder. In dit terrein is het waarschijnlijk de kleine karekiet. Ze moeten het broedgedrag van ieder karekietenpaar nauwkeurig in de peiling krijgen en precies op het goede moment hun ei leggen in zo’n nestje in het riet. Tijdens deze wandeling kunnen we hopelijk wat van dit interessante gedrag waarnemen.

Aanmelden

Details

Activiteit

Wandelexcursie

Organisatie

Vogelwerkgroep Teylingen

Onderwerp

zangvogels

Doelgroep

Volwassenen

Startpunt

Gemeentehaven 1 Warmond (ZH)
Startpunt vlak over de brug op het eiland Koudenhoorn. De brug ligt aan de Gemeentehaven 2361 CM in het dorp Warmond. Op de Gemeentehaven is parkeergelegenheid voor auto's en fietsen.

Duur

2 uur

Bijzonderheden

Deze excursie is zowel voor beginnende als ervaren vogelaars geschikt en duurt 2 uur. Geinteresseerde jonge vogelaars zijn uiteraard welkom. Breng vooral een kijker mee; wij zorgen voor telescopen en hebben ook een paar leenkijkers. Als u een kijker wilt lenen, kunt u dat dan van te voren melden, per sms of e-mail? We gaan flink wandelen; draag bij voorkeur waterdichte schoenen (vanwege nat gras). Honden kunnen niet mee.

Kosten

Nee

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met uw persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten

In de omgeving