Toon alle activiteiten

Door Jaap Hijmans
Vogelbescherming

Concert van Nachtegalen in duinen van Meijendel

Een exclusieve ledenexcursie bij het krieken van de dag, onder leiding van de bekende vogelaar Arjan Dwarshuis.

Eind april gebeurt er iets bijzonders in de Hollandse duinstreek. Er vindt een concert van ongekende schoonheid plaats, gecomponeerd en geregisseerd door de natuur. De musici die dit concert ten gehore brengen wegen slechts 20 gram en brengen ieder jaar de winter door in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het gaat hierbij over de Nachtegaal; op het oog een saai bruin vogeltje, maar met een stem die kan betoveren.
Zo rond 10 april keren de eerste nachtegalen terug uit hun overwinteringsgebieden. Op 29 april, wanneer onze excursie zal plaatsvinden, zullen de duinen van Meijendel verdeeld zijn in honderden nachtegaal-territoria. Om deze kakofonie van vogelzang te beleven is het noodzakelijk om met het krieken van de dag aanwezig te zijn.
Als wij rond half zes uur ’s ochtends verzamelen, worden roepende Bosuilen en baltsende houtsnippen langzaam overstemd door de eerste zingende nachtegalen en net voordat de zon op komt, barst het concert in al haar hevigheid los. Dit concert, in combinatie met flarden nevel die langzaam oplossen met de eerste zonnestralen, is iets wat je als vogelliefhebber niet mag missen.
Natuurlijk zijn het niet alleen de nachtegalen die de gemoederen bezig zullen houden. Als wij na de excursie aanschuiven in Boerderij Meijendel voor een broodje en een kop koffie, dan hebben we waarschijnlijk meer dan 80 vogelsoorten kunnen waarnemen.
Deze onvergetelijke ervaring maakt het zeer vroege opstaan zeer de moeite waard.

Locatie
Boerderij Meyendel Meijendelseweg 36 - 2243 GN - Wassenaar

U kunt gratis parkeren bij Boerderij Meyendel.
Laat u niet afschrikken door de slagbomen.

Aanmelden

Details

Activiteit

Besloten excursie

Onderwerp

Nachtegalen bij het krieken van de dag

Doelgroep

Volwassenen

Duur

4 uur

Kosten

€ 8,50 per persoon
(tegemoetkoming in de kosten van de broodjes en koffie en thee na afloop van de excursie)

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Vogelbescherming kan uw gegevens gebruiken om u te informeren over haar projecten en producten. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl.

Toon alle activiteiten

In de omgeving