Alle activiteiten

Door Marcel Boer
VBN NM VBWZ

VAAREXCURSIE - Terugkeer van de grutto en andere weidevogels

Hollandse en IJslandse Grutto’s keren na een energieverslindende tocht van duizenden km’s uitgehongerd terug uit Spanje en Afrika en moeten eerst opvetten om op gewicht te komen alvorens verder te trekken of eieren te kunnen leggen en te gaan broeden.

Kieviten en Scholeksters zijn al eerder gearriveerd. In maart is het dubbel druk in het veld met vogels. Overwinteraars zoals Smienten zijn nog volop aan het opvetten alvorens te vertrekken voor de reis naar hun broedgebieden in Siberië. Andere wintergasten die we tijdens de vaartocht nog tegen kunnen komen zijn Grote Zilverreigers, Slechtvalk, Buizerd, Blauwe Kiekendief, Torenvalk, Wulpen, Watersnippen, Goudplevieren, Futen, meeuwen- , eenden- en ganzensoorten.

Halverwege de vaartocht wordt te voet een bezoek gebracht aan de kleinste droogmakerij van Nederland “ De Schaalsmeer” met een molensloot vol watervogels.

NB: bij extreem winterweer, sneeuw en ijs gaat deze excursie niet door! Neemt u bij twijfel een dag van tevoren contact op met het bezoekerscentrum de Poelboerderij op telefoonnummer 075-6219100.

Het natuurmonument Wormer- en Jisperveld is een prachtig ongerept veenweidelandschap. Duizenden eilandjes, veel water, bos en riet maken het een eldorado voor duizenden weide-, moeras- en watervogels. Deze natuur kunt u van nabij beleven met een vaarexcursie.

Aanmelden

Details

Activiteit

Vaarexcursie

Onderwerp

grutto's en wintergasten

Doelgroep

Kinderen/gezinnen

Startpunt

Veerdijk 97A Wormer (NH)
Het adres van de Poelboerderij is Veerdijk 106, 1531 MB te Wormer.
Openbaar vervoer: Het dichtstbijzijnde NS-station is Wormerveer. Vanaf station Wormerveer is de Poelboerderij alleen te bereiken met de buurtbus richting Oost-Knollendam. Uitstappen op de Veerdijk voor Scheepswerf Bijdam. Via deze werf loopt u naar de Poelboerderij. Let op: de dienstregeling van de buurtbus is beperkt. Bel voor meer informatie 0900-92 92 of www.9292ov.nl. U kunt ook lopen vanaf het station, geschatte wandeltijd 20 minuten.
Met eigen vervoer: Vanaf Amsterdam neemt u de A8. Voorbij het knooppunt Zaandam gaat deze over in de N246. U blijft de N246 volgen tot de afslag Wormer en Jisp. Hier slaat u rechtsaf de Prins Clausbrug over. Na de brug slaat u linksaf richting Oost- Knollendam. 20 meter voor het einde van de afslag gaat u rechtsaf het parkeerterrein van
 de Poelboerderij op.

Duur

2 uur

Bijzonderheden

Graag een kwartier voor aanvang aanwezig zijn. Warme en waterdichte kleding wordt aanbevolen. Neem zo mogelijk een verrekijker mee, u kunt desgewenst bij de Poelboerderij ook een verrekijker lenen. Leden van Vogelbescherming die niet op deze dag kunnen of wanneer deze excursie is volgeboekt kunnen op vertoon van hun lidmaatschapspas tegen gereduceerd tarief aan excursies uit het programma van de Poelboerderij deelnemen; zie www.poelboerderij.nl

Kosten

€ 10,00 per persoon
Inclusief consumptie na afloop. Dankzij uw deelnamebedrag kunnen wij het onderhoud en de kosten van de benodigde boten betalen. Normaal tarief; 12 Euro per excursie pp, incl. consumptie na afloop. Kinderen 3 Euro. VBN-leden ; 10 Euro per excursie pp. incl. consumptie na afloop. Kinderen 3 Euro. VBN-leden, die niet op deze data kunnen of wanneer is volgeboekt kunnen op vertoon van hun VBN-pas tegen gereduceerd tarief deelnemen aan excursies uit het reguliere programma van de Poelboerderij; zie www.bezoekerscentrumpoelboederij.nl.

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren. Wilt u meedoen maar woont u in het buitenland? Stuur svp een e-mail aan info@vogelbescherming.nl.
Kijk hier hoe Vogelbescherming omgaat met uw persoonlijke gegevens.

Toon alle activiteiten

In de omgeving