Toon alle activiteiten

Door Afdeling Educatie
Excursieleider Vogelweek Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Ornithologie - fotografische observaties uit het vogelrijk

In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is van 6 februari t/m 5 juni 2016 de tentoonstelling ‘Ornithologie’ te zien, met unieke observaties uit het vogelrijk vastgelegd door (de fotolenzen van) Anne Geene en Arjan de Nooy. Geordend naar de thema’s ‘Camouflage’, ‘Vogelgeometrie’, ‘In vlucht’, ‘Snelheid’, ‘Struisvogelpolitiek’ en ‘Groepsdynamiek’ is de tentoonstelling niet alleen een fotografische studie naar vogels maar ook een vogelexcursie in de fotografie. Op de tentoonstelling is een opzienbarende vondst van het duo Geene & De Nooy te zien: de eerste foto van een (levende, wilde) vogel – een houtduif, ontdekt in de klassieke foto ‘An Oak Tree in Winter’ van William Henry Fox Talbot uit 1841-1843. Bij de tentoonstelling verschijnt het 300 pagina’s tellende (Engelstalige) fotoboek ‘Ornithology’. Ornithologie is de wetenschap die fysiologie, classificatie, ecologie en gedrag van vogels bestudeert. Door hun alomtegenwoordigheid en vaak kleurrijke verschijningen zijn vogels een populair onderwerp van zowel studie als kunst - en van fotografie in het bijzonder. Met hun pseudo-wetenschappelijke aanpak verkennen jager-verzamelaars Geene en De Nooij de grenzen tussen deze disciplines en voegen een laag toe die zowel in de vogelkunst als in de vogelwetenschap meestal afwezig is: humor. Hun classificaties vormen een komisch resultaat van creatief en associatief denken, met in iedere foto een verfrissende blik op vogels. De ordening die zij aanbrengen lijkt gekopieerd uit een ornithologisch standaardwerk. Maar, zoals vaker het geval is met hun werk, gebruiken ze de wetenschappelijke methode om een artistieke microkosmos te scheppen die slechts lijkt op zijn wetenschappelijke tegenhanger. Geene en De Nooy manifesteren zich als vreemde eenden in de wereld van vogelfotografie, die gedomineerd wordt door mensen met een ‘klassieke’ esthetische blik. Veel vogels in hun foto’s zijn dood, andere zijn representaties, maar ook nestmaterialen en uitwerpselen van vogels worden getoond. Met ‘Ornithologie’ betreedt de vogelkunst een nieuw gebied. De tentoonstelling en het boek worden ten zeerste aangeraden door Charles Darwin, Harper Lee, Humphrey Bogart, Charlie Parker, Woody Woodpecker, Kees Moeliker, Nico de Haan en vele anderen.

Aanmelden

Details

Activiteit

Overig

Organisatie

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Onderwerp

Vogelfotografie

Doelgroep

Beginnende vogelkijker

Duur

0.5 uur

Kosten

Ja Een toegangskaartje voor het museum.

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren.
Vogelbescherming kan uw gegevens gebruiken om u te informeren over haar projecten en producten. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl.

Toon alle activiteiten

In de omgeving