Toon alle activiteiten

Door Rebecca Schipper
Excursieleider Vogelweek

Het wonder van Marken

Na een warm ontvangst met koffie, thee en zelfgemaakte cake zullen wij weidevogels gaan spotten tijdens een wandeling (z'n 5 km ) over de dijk van het historische dorp en schiereiland Marken. De kieviet, grutto en tureluur komen er in grote getale voor dankzij een speciale vorm van agrarisch natuurbeheer, waaraan al aandacht werd besteed door de documentaire 'Het wonder van Marken'. Ook in deze excursie wordt hier meer over verteld. De excursie zal namelijk worden begeleid door boer Wim Terlouw die deze vorm van natuurbeheer uitvoert. Ook zullen wij onder zijn begeleiding een deel door het weiland en over het klaverenpad kunnen lopen waardoor wij nog dichter bij de vogel kunnen komen. Natuurlijk valt er naast weidevogels nog veel meer te zien. Een grote variatie aan watervogels (o. a. zilverreiger, krakeend en kuifeend) en zangvogels (o. a. de witte kwikstaart, de putter en de gele kwikstaart) leeft op en om het schiereiland. Tijdens deze excursie leer je niet alleen de soorten herkennen maar zal er ook aandacht worden besteed aan de historie van het voormalige eiland.

Aanmelden

Details

Activiteit

Wandelexcursie

Onderwerp

Genieten en herkennen van weidevogels en andere vogels

Doelgroep

Beginnende vogelkijker

Startpunt

Walandweg Marken (NH)
We beginnen de excursie in de boerderij. Mocht u met de auto komen dan dient deze geparkeerd te worden op de grote parkeerplaats aan het begin van het dorp. Marken is ook met het openbaar vervoer te bereiken. Neem als u met het openbaar vervoer komt bus 315 naar Marken die vanaf het centraal station in Amsterdam vertrekt. Stap uit bij de halte kerkbuurt/centrum. De afstand van de bushalte naar de boerderij is even lang als de afstand van de parkeerplaats naar de boerderij. Als u vanaf de bushalte en de parkeerplaats de autoweg volgt waarmee u het eiland op kwam komt u eerst bij een kruising ga hier rechtdoor. Vervolgens splitst er een fietspad zich aan de rechterkant van de weg af, sla deze weg in als het goed is kunt u de boerderij nu al zien.

Duur

2.5 uur

Bijzonderheden

Trek stevige schoenen aan en neem vooral u verrekijker mee. Het is ook aan te raden om een lange broek te dragen aangezien de begroeiing op de dijk aardig hoog kan zijn.

Kosten

Ja 4 euro p.p voor 2 kopjes thee/koffie, een plak zelfgemaakte cake/kruidkoek, toegang tot een wc, een plek om eventueel spullen te kunnen achterlaten en om het presentje voor de boer die de excursie begeleid te bekostigen. De kosten zijn exclusief eventueel parkeergeld als u met de auto komt.

Aanmelden
Uw gegevens
Controleer svp goed of uw e-mailadres correct is. U krijgt alle benodigde informatie over uw activiteit per e-mail. U kunt uw e-mailadres niet achteraf corrigeren.
Vogelbescherming kan uw gegevens gebruiken om u te informeren over haar projecten en producten. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl.

Toon alle activiteiten