Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
foto André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Home sweet home

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 4 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 730x

Alle krakers zijn weg. Vrouw kerkuil heeft wederom bezit genomen van de nestkast. Hoe zal het verder gaan?

Vertrouwd beeld

Vanaf 28 juni zien we een vertrouwd beeld in de kerkuilennestkast in Dongen. Nadat de kauwtjes  hun jong groot gebracht hebben en deze uitgevlogen is, hebben holenduiven de kast voor korte tijd gekraakt. Net als de kauwen doen de holenduiven elk jaar wel een manmoedige poging in beeld te verschijnen.

Dat lukte! Totdat de holenduif haar legsel weer verliet en de kerkuil terug kwam in de schoongemaakte nestkast. Voor de vaste kijkers zien we nu vaak een vertrouwd beeld: vrouw in de kast, staand op de richel op één poot.

Doet ze het wel of niet…

Gaat de kerkuil nog broeden. Ik verwacht het niet, omdat er geen man kerkuil zichtbaar in beeld en in de kast is. Daardoor lijkt het dat ze op dit moment zonder partner leeft. Uit het land melden veel regio’s minder en vooral kleine legsels met drie tot vier jongen. Al zijn er ook uitzonderingen.

Wat is hier de reden van

Als er toch een man in het leven van deze vrouw gaat komen, zou het zomaar kunnen dat zij in de loop van dit jaar toch aan het broeden slaat, mits het voedselaanbod voldoende is.

Kerkuilen kunnen in alle maanden van het jaar broeden. Hun voedselsituatie moet dan optimaal zijn. De meeste broedparen leggen in april en mei eieren, maar bij een groot aanbod van (veld)muizen broeden ze het hele jaar door.

Bloggen

In overleg met Vogelbescherming verzorgt de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland nog een aantal blogs met achtergrondinformatie. In het clipje ‘vette muis’ zien we vrouw kerkuil thuis komen met een vette muis. Het lijkt mij een huismuis, vrouw kerkuil lijkt goed voor zich zelf te kunnen zorgen.

 

Opname gemaakt door Mark Sloendregt


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs