Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Op pad

Wim van Nee, STORK | vrijdag 8 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 716x

Ik had graag een weblog geschreven, maar het is wat laat geworden vandaag. Vanmorgen al vroeg op, om een dagje ooievaars te ringen in de regio. Er staan drie provincies op het programma: Drenthe, Overijssel en Gelderland.

De auto volgeladen met ringspullen, genoeg te eten en natuurlijk iets tegen de regen. Zo reizen we langs verschillende ooievaarsnesten. Overal worden we warm onthaald en na het ringen komen , bij een kop koffie of thee, de leukste gespreksonderwerpen op tafel.

Weidemelk

Bij het melkveebedrijf waar we vandaag starten, begroet de hond ons als oude bekenden, hoewel we hier maar één keer per jaar komen. We ringen twee prachtige jongen en natuurlijk drinken we achteraf samen een kop koffie. Weet u trouwens wanneer melk 'weidemelk' mag heten? Dat mag wanneer de melkkoeien van het voorjaar tot het najaar tenminste 120 dagen, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen.  Uiteraard wordt door niet-aangekondigde controleurs gecontroleerd of er 'graasgedrag'  is gezien...

Drie dode nestgenoten

Op het volgende nest zaten begin van de week nog vier jongen. Van een afstandje gezien, lijkt het er nu nog maar één. Ladder opgezet en kijken. Een doordringende lucht ...  ik weet genoeg... In het nest ligt het enige nog levende jong, op drie dode nestgenoten. Het lijkt het levende jong  niet te deren. Het jong uit het nest gehaald, geringd, gewogen en gemeten. Vóór het terugleggen eerst de dode jongen verwijderd. Geen leuk klusje, maar beter voor de overlevende. Het is duidelijk waarom ooievaarsouders de jongen die het niet gered hebben, het liefst uit het nest verwijderen.

In het asiel van ooievaarsstation De Lokkerij zitten zes opgevangen en herstelde ooievaarsjongen, die  geringd en gemeten moeten worden. Deze klus ook maar even geklaard, op onze route naar het volgende nest.

Dreigender

De lucht wordt steeds dreigender en bij aankomst  bij het nest, vallen de eerste druppels.  Gelukkig heeft de nesteigenaar de ladder klaarliggen en met wat sjouwhulp, staat die vlot tegen het nest aan. Van de vier jongen is er gisteren nog één dood gegaan en ligt nog op het nest. De andere drie jongen zien er prima uit. We regenen nat. Onder een afdakje en onder toeziend oog van een paar schapen ringen we de jongen.

Als we na de koffie weer in de auto stappen, is het alweer wat droger geworden.  Op naar het volgende nest. Achterin de tuin van de prachtige Bed & Breakfast staat de nestpaal.  Op het nest zitten drie jongen, een vierde leeft niet meer, door een afwijking aan de poten. In de tuin lopen drie loopeenden, die zich kostelijk vermaken met de hond. Weet u trouwens dat loopeenden de beste remedie zijn tegen slakkenoverlast? Het gaat wel ten koste van de vijver...

Daarna eerst naar huis, de dag vordert en vanavond hebben we nog een ringafspraak dichter bij huis.  We hebben net een half uurtje om te eten. We koken een eenvoudige warme maaltijd en stappen weer in.

De zin van het ringen

Ook bij deze B&B staat een bewoond nest in de tuin, met twee jongen. De nesteigenaren hebben een paar buurtgenoten uitgenodigd om bij het ringen te zijn. Dat vinden wij leuk, dan kunnen wij vertellen wat we doen en wat de zin van het ringen is. En achteraf weer gezellig napraten met de nesteigenaren en  twee gasten van de B&B. Wat zijn er toch veel leuke mensen op deze wereld.

Vandaag hebben we uiteindelijk 17 jonge ooievaars geringd.
Tegen 22.00 uur zijn we thuis.
Oei, nu de afwas en mijn weblog nog ...

 

Wim


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs