Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Ringen

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 7 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 743x

Het Winterswijkse viertal groeit voorspoedig op. Wat een kanjers zijn het toch geworden in vier weken tijd! Het zal niet lang meer duren voordat ze de eerste stapjes buiten de kast zetten. De hoogste tijd dus om ze van een ring te voorzien. Kijkt u zaterdag live mee?

De eerste uitstapjes

Aanstaande zondag zijn ze al weer 30 dagen oud. Traditioneel de leeftijd voor jonge steenuilen om de eerste stapjes buiten de kast te zetten. Om vervolgens, als het ze toch wat te spannend wordt, weer razendsnel de vertrouwde, veilige nestkast in te duiken.

Het zou mij overigens niet verbazen als één of meer koters al voor hun dertigste levensdag De Tak opzoeken om een kijkje in de wijde wereld te nemen. Zie ze eens met die nieuwgierige blikken door de invliegopening naar buiten gluren.

Maar eerst ringen!

Hoogste tijd dus om ze van een ring te voorzien. Maar waarom worden ze eigenlijk geringd? Het unieke ringnummer - vergelijkbaar met ons burgerservicenummer - waarmee ze in de "burgelijke stand van de vogels" worden opgenomen, draagt veel bij aan het onderzoek naar steenuilen. Het geeft ons bijvoorbeeld informatie over de overleving en sterfte van jonge en volwassen steenuilen, waar jonge steenuilen zich als broedvogel vestigen, hoe dynamisch de uitwisseling binnen een populatie is en over de paarsamenstelling.  

Zo wisten we door het ringonderzoek dat onze Winterswijkse webcamvrouw het buurmeisje is uit 2016. En kon u in de soap over de Zieuwentse nestkast lezen dat sommige steenuilen er wel heel opmerkelijke relaties op  nahouden.

Wegen en meten

Behalve ringen, meten we ook de vleugels en wegen we de jongen. Het wegen en meten hebben tot doel om de groeiontwikkeling en de conditie te bepalen. Het is bekend dat een goede conditie een positief effect heeft op de overlevingskansen na het verlaten van het nest. De combinatie van de conditiebepaling en het ringonderzoek verschaft ons dus waardevolle kennis over het onderzoek naar de overleving van jongen steenuilen. Bovendien is het meten van de conditie bij dit webcamnest extra interessant, omdat we de gewichten / conditie mooi kunnen relateren aan de prooiaanvoer.

Live meekijken

Aanstaande zaterdag 9 juni omstreeks 11:00 uur is het zover: dan gaan we de jonge steenuilen ringen. Dit doen we op de grond, buiten het zicht van de webcams. Toch hoeft u er niets van te missen want het ringen wordt speciaal voor u live uitgezonden via Facebook van Vogelbescherming. Log dus zaterdag om 11:00 uur in op de Facebook pagina van Vogelbescherming Nederland en mis het niet! Zo kunt u er als trouwe fan toch ook een beetje bij zijn.

Collega-blogger Anjo is uiteraard ook aanwezig en zal in een van haar blogs volgende week een sfeerimpressie geven, ongetwijfeld gelardeerd met haar scherpe, humoristische observaties! En of dat niet genoeg is, wordt er door een medewerkster van Vogelbescherming ook nog een vlog gemaakt waarin u later alles nog eens rustig kun terugkijken.

Tot zaterdag!

 

Wil je het live meekijken echt niet missen? Ga dan naar de livestream-aankondiging op Facebook en stel een herinnering in. Vlak voor het live gaan krijg je dan een herinnering.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs