Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Voedertijd!

Door Lies Zandberg
Nederlands Instituut voor Ecologie / Wageningen Universiteit

Wat de pot schaft...

Lies Zandberg, NIOO | zaterdag 29 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1097x

De jongen zijn uitgekomen! Hoera! Nu breekt het echte werk voor pa en ma mees pas echt aan. De jongen hebben echt altijd honger, het gebedel lijkt nooit op te houden. Het voeren van die hongerige bekkies is dan ook echt topsport!
Met de klok mee vanaf linksboven: Rusp van nachtvlinder (kromzitter), spin, meikever (dekschilden verwijderd), nachtvlinder (heidewortelboorder) | Fotograaf: Kate Lessells

Een snelle rekensom

Ouders kunnen samen wel 300-600 keer per dag eten naar het nest komen brengen, en tussen de 5 en 7 gram insecten per jong (!) per dag aanleveren. Een snelle rekensom: Voor een nest van 8 jongen zou dat ongeveer 6 gram per jong per dag zijn. In totaal brengen de ouders samen dus 48 gram voedsel per dag naar het nest. Dat is meer dan hun eigen gewicht tezamen! (Een koolmees is gemiddeld 18 gram.) En dan hebben ze zelf nog niet eens gegeten!

Rupsen

Het liefst voeren de ouders rupsen. Deze zijn lekker dik, makkelijk verteerbaar en vol met eiwitten en vetten. Met name de rupsen van de wintermot zijn een populair kostje voor de jongen. Maar daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de behoeftes van de jongen. Wanneer de jongen ongeveer 5 -6 dagen oud zijn gaan de veren groeien. Op dat moment gaan de ouders vaak meer spinnetjes voeren waar stoffen in zitten die nodig zijn voor de aanmaak van de veren.

Door de wintermot in de problemen?

Peter schreef eerder deze week al verontrustende berichten over de eikenbomen. En juist van die jonge eikenblaadjes zijn de rupsen van de wintermot afhankelijk. Maar mocht het nu zo zijn dat er door de bevroren de eikenbomen er weinig rupsen van de wintermot zijn, dan is het nog niet helemaal hopeloos. Die vindingrijke koolmezen zijn namelijk niet voor één gat te vangen.

Van alles wat...

Andere ruspen, larves, spinnen, motjes, bladwespen en heel soms zelfs hele meikevers! Als het moet verwijderen de ouders van te voren de vleugels of dekschilden zodat ze wat makkelijker te verteren zijn. Maar ondanks deze vindingrijkheid is het is wel zo dat wanneer er weinig wintermot larves zijn dat het moeilijker is voor de ouders om de jongen groot te brengen. In zo'n 'slecht' jaar vliegen er dus ook vaak minder jongen uit.

Een van mijn collega' heeft met een camera vanuit de nestkast hele mooie foto's gemaakt van de prooien die de vogels naar het nest brengen. Zo kan je goed zien wat een fantastische variatie aan formaten en soorten de ouders meenemen voor de jongen.


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs