Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Update onderzoek / pH-waarde

Johan Arts | donderdag 23 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 741x

We hebben allemaal weleens van de pH-waarde gehoord, maar wat is dat nou eigenlijk? En hoe verloopt tot nu toe het onderzoek?

 We zijn nu al de nodige weken verder in Beleef de Lente. Er wordt inmiddels naar hartenlust gebroed, de eerste kuikens hebben inmiddels het levenslicht gezien.

We zien inmiddels een keur aan vogels en andere dieren voorbij komen, waarbij de Koolmees en de Pimpelmees een prominente rol spelen. Onder andere de aanwezigheid van kikkers geeft aan dat deze vijver een goed georganiseerd ecosysteem is.  Immers, amfibieën, zoals deze dieren, planten zich normaal gesproken slechts voort in wateren die in alle opzichten geschikt zijn en – om maar een voorbeeld te noemen – over de juiste voedingsstoffen beschikken, waarvan de zuurgraad (de pH-waarde) en het zuurstofgehalte goed zijn. De pH-waarde moet in principe tussen de 7 en de 8.5 om een goed vijvermilieu te waarborgen. We hebben dit mede te danken aan micro-organismen, die dag en nacht CO2 (koolzuurgas) produceren. Met name in de nachtelijke uren hoopt de CO2 zich flink op, in de ochtend zal de pH-waarde van de vijver dan ook rond de 7 liggen. De concentratie van de CO2 wordt naarmate de dag vordert steeds lager om vervolgens in de avond naar 8 á 9 op te klimmen. Met deze pH-verhoudingen spreken we van een goed vijvermilieu, met een goede plantengroei en helder water.

Een te lage pH (verzuring) kan leiden tot zuurstofgebrek en derhalve tot sterfte in de vijver.

En dan nu op naar de maand Mei! De maand waarna ik de gegevens van het onderzoek ga bekijken en verwerken. De maand waarin ik graag iedereen die het leuk vindt nogmaals wil oproepen om alles wat je ziet in te vullen op het onderzoekformulier.

Doen jullie mee?

 

Onderzoek vijver


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs