Vrijwilligers bij Vogelbescherming Nederland

Houdt u van vogels en wilt u meehelpen aan de bescherming van vogels en natuur in Nederland? Word dan, net als ruim 450 anderen, ook vrijwilliger bij Vogelbescherming. Er is altijd iets te doen, of u nu alle tijd heeft of zeer beperkte tijd heeft. Alle inzet wordt gewaardeerd en draagt bij aan ons doel: het beschermen van vogels en hun leefgebieden, of dat nou de natuurgebieden in Nederland zijn of onze tuinen. Vogelbescherming zet zich in op vele terreinen.

Wat biedt Vogelbescherming aan vrijwilligers?

Zinvol en leuk werk in een prettige werkomgeving, met mensen die hetzelfde doel nastreven: een leefbare wereld voor vogels én mensen. We bieden inhoudelijke begeleiding bij de werkzaamheden door een vaste coördinator, een onkostenvergoeding, een eindejaarsgeschenk en deelname aan de jaarlijkse vrijwilligersdag. Vrijwilligers ontvangen ook 5x per jaar het prachtige tijdschrift Vogels en aantrekkelijke kortingen in onze winkel.

Tuinvogelconsulent

Heb je groene vingers en vind je het leuk om particulieren te adviseren bij het inrichten van een vogelvriendelijke tuin? Dan is dit een functie voor jou. Vogelbescherming maakt zich hard voor een leefbare stedelijke omgeving voor vogels en mensen. Dat betekent: groene tuinen, voedsel en nestgelegenheid voor vogels en mensen die hiervan genieten. Vogelbescherming heeft veel onderzoek gedaan: wat willen mensen in hun tuin doen voor vogels en natuur? Uit die onderzoeken blijkt dat veel mensen best iets willen doen in hun directe omgeving, maar dat ze vaak niet weten wat ze kunnen doen. Terwijl het vaak erg eenvoudig is: het goede nestkastje ophangen, op de juiste manier voeren en een paar tegels eruit, groen erin. Om mensen te helpen hun tuin of balkon vogel- en natuurvriendelijk in te richten, zoeken we vrijwilligers die op aanvraag van particulieren advies geven over hoe zij hun tuin, balkon of zelfs schoolplein vogelvriendelijk kunnen inrichten.

We zoeken vrijwilligers die willen adviseren over de inrichting van vogelvriendelijke tuinen en balkons. Je kunt soms ook aan de slag voor scholen om schoolpleinen vogelvriendelijk in te richten. Als tuinvogelconsulent geef je concreet advies aan mensen over aanpassingen in hun tuin of op hun balkon, rekening houdend met hun wensen en eisen. Ben jij zelfstandig, vind je het leuk om mensen te adviseren en heb je een passie voor vogels, tuinen en natuur? Dan ben jij geknipt voor deze functie.

Waar draag je aan bij?

 • Je helpt tuinen, balkons en/of schoolpleinen aantrekkelijker te maken voor vogels.
 • Je vergroot de bewustwording over vogels en natuur bij het brede publiek.
 • Je geeft op individuele basis advies aan particulieren of scholen.

Waar werk je?

Het werk van de tuinvogelconsulenten is altijd in je eigen regio: je gemeente en een gebied daaromheen (afhankelijk van je eigen mobiliteit kan dit groter of kleiner zijn). Alle tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming hebben een profiel op de website van Vogelbescherming. Particulieren nemen zelf contact met je op via de website  om advies van jou te krijgen. Vogelbescherming merkt dat er bij particulieren én bij (basis)scholen veel behoefte is aan ondersteuning: zij willen hun tuin, balkon of schoolplein wel vogelvriendelijk inrichten, maar ze hebben vaak de kennis niet. Jij kunt hen daarbij helpen.

Wat doet een tuinvogelconsulent?

Je adviseert particulieren bij de inrichting van een vogelvriendelijke tuin, door hen te bezoeken en vervolgens een kort advies te schrijven, wat een vormgever verzendklaar maakt. Met een ‘vlekkenplan’ verduidelijk je jouw advies, maar we maken geen volledig tuinontwerp of beplantingsplan. Je krijgt van Vogelbescherming de materialen en de middelen om een goed advies te kunnen maken. Je krijgt een training over vogelvriendelijke tuinen (over beplanting, variatie, ecologie, werving en communicatie).

Naast dit adviserende werk is het mogelijk om de functie wat breder op te pakken als je hier affiniteit mee hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

het geven van lezingen over de inrichting van een vogelvriendelijke tuin
het maken van promotie bij tuincentra of andere locaties voor vogelvriendelijk tuinieren
persvoorlichting of communicatie over vogelvriendelijk tuinieren (bijvoorbeeld een maandelijkse rubriek in een lokale krant of bij een lokale omroep over vogels, natuur en tuininrichting).

Profiel tuinvogelconsulent

 • je bent representatief
 • je werkt zelfstandig
 • je bent communicatief sterk, in woord en geschrift
 • je bent enthousiast over vogels, natuur en tuinen
 • je hebt basiskennis over tuinvogels
 • je hebt basiskennis van een tuininrichting waar vogels baat bij hebben

Tijdsbesteding

Je geeft ongeveer 5 adviezen per jaar, maar dit is ook erg afhankelijk van de vraag in jouw regio. In sommige regio’s krijgen we meer aanvragen dan in andere regio’s. Per advies ben je ongeveer 8 tot 12 uur bezig: van het gesprek met de aanvrager tot aan het geschreven advies.

Wat biedt Vogelbescherming Nederland?

Je krijgt:

 • training over tuinvogels en vogelvriendelijk tuinieren (zie hieronder)
 • een vast aanspreekpunt bij Vogelbescherming en goede begeleiding van je werkzaamheden
 • updates over het werk van Vogelbescherming
 • een eindejaarsgeschenk
 • korting in de winkel van Vogelbescherming
 • een onkostenvergoeding voor gemaakte reiskosten
 • een uitnodiging voor de jaarlijkse vrijwilligersdag
 • toegang tot extranet, het platform voor alle vrijwilligers van Vogelbescherming
 • een vrijwilligersovereenkomst

Vogelbescherming zorgt ervoor dat alle randvoorwaarden aanwezig zijn om het werk goed en gemotiveerd uit te kunnen voeren.

Interesse?

Neem dan contact op met Marjanne Klok en Stefan Vreugdenhil.
"Tuinen zijn erg belangrijk voor mensen én voor vogels. Als tuinvogelconsulent kun je beide blij maken met een passend tuinadvies!"

Tuinadvies Team
Neem contact met mij op

Training

De tuinvogelconsulenten krijgen een gratis training van Vogelbescherming om het onderwerp helemaal in de vingers te krijgen.