Natuurherstel Haringvliet

Vogelbescherming herstelt samen met een coalitie van zes organisaties het oer-Hollandse getijdenlandschap in het Haringvliet. Pal onder Rotterdam komt op de grens van rivier en zee een prachtig natuurgebied en toeristische trekpleister waar visarend, steur, bruinvis en witsnuitdolfijn zich kunnen vestigen.

Nederland krijgt er een nieuwe natuurparel bij. Natuurherstel Haringvliet is een uitzonderlijk project van Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming. Samen met de provincie Zuid-Holland, gemeenten en ondernemers uit de regio maken we van het Haringvliet een dynamisch gebied waar de natuur én de regionale economie bloeit.

Unieke natuur Nederlandse delta

In 2018 zet Rijkswaterstaat de Haringvlietsluizen op een kier. Door dit zogeheten ‘Kierbesluit’ (uit: 2000) kunnen trekvissen als zalm en steur weer de Rijn op zwemmen. Het Haringvliet krijgt dan een beetje overgangsdynamiek terug van zoet rivierwater en zout zeewater. Er kan een landschap ontstaan van slikken, schorren en rietvelden, die we zoveel mogelijk ruimte te geven om te herstellen. Dit wordt een walhalla voor vissen, dolfijnen, bruinvissen en vogels zoals lepelaar, dwergstern, zilverreiger, visarend, zeearend en duizenden steltlopers.

Kraamkamers

De komende jaren gaat de coalitie aan de slag om de natuur in 2018 - als de Haringvlietsluizen op een kier worden gezet - te laten opbloeien. Zo worden voor de kust schelpdierbanken hersteld. Die zijn onmisbaar voor een gezonde delta. Ze fungeren als kraamkamer voor vissen en trekken haaien, roggen en dolfijnen aan. Ook wordt een kweekcentrum voor steuren opgezet. Deze majestueuze trekvis trok ooit door de Rijn en groeide op in het brakke water van de delta om te wennen aan het zoute zeewater. Midden vorige eeuw verdween de steur door onder meer vervuiling en overbevissing.

Meer natuur en een fenomenaal vogelobservatorium

De coalitie gaat aan de oevers en op het Haringvliet meer natuurgebied ontwikkelen. Buitendijkse polders veranderen in brakke slikken en schorren en uitgestrekte rietvelden kunnen ontstaan. De kale, verharde en vaak levenloze oevers maken plaats voor natuurlijke oevers met vogeleilanden en geulen. Zo kunnen oorspronkelijke planten terugkeren en trekvissen en moeras- en watervogels weer genoeg voedsel, rust en bescherming vinden. Het project laat op die manier ook zien dat door natuurlijke opbouw van zandbanken en oevers, een effectieve veiligheidsbuffer ontstaat tegen overstromingen.

Verder komt er een fenomenaal vogelobservatorium, een plek waar natuurliefhebbers vogels in hun kolonies bijna kunnen aanraken zonder de dieren te verstoren.

Het Haringvliet beleven

Iedereen kan straks het nieuwe Haringvliet ervaren en beleven. Elektrische veerboten brengen toeristen door de natuur naar schilderachtige dorpjes. Natuurliefhebbers kunnen struinroutes tot diep in de wildernis volgen, deelnemen aan vis- en vogelexcursies en de natuur bekijken vanaf uitkijkpunten, zoals op de Slijkplaat die nu nog niet toegankelijk is. "Voor de inwoners van Zuid-Holland en de regio is Natuurherstel Haringvliet een waar feest", aldus gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland. "We krijgen er spectaculaire natuur bij én een geweldige economische en maatschappelijke impuls om in de regio te wonen en werken."

Ook Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, spreekt zijn steun uit voor het plan. "Met een breed scala aan partners werkt de gemeente Rotterdam aan een groenere delta in Rotterdam. Nieuwe groene oevers leveren een aantrekkelijke en klimaatbestendige leefomgeving op voor bewoners, planten én dieren en versterken zo de natuur. Het gebied rondom het Haringvliet fungeert als een soort ‘achtertuin’ voor de Rotterdammers."

Droomfonds Postcodeloterij

Dit project is mogelijk omdat de Nationale Postcode Loterij 13,5 miljoen euro uit het Droomfonds beschikbaar heeft gesteld.

Meer weten?

Op de hoogte blijven

Elke maand de beste artikelen van deze site in uw mailbox? Inclusief tuintips, mooie vogelfoto's, het herkennen van vogels en het laatste relevante nieuws over vogels beschermen. Mis niks met Vogels Digitaal!

aanmelden vogels digitaal

Met een gids zie je meer

Ga mee op vogelexcursie! Vrijwillige vogelgidsen van Vogelbescherming nemen je mee naar de mooiste natuurgebieden in Nederland en vertellen enthousiast over de vogels die daar leven. 

informatie en opgeven

Gerelateerde items