Navigatie overslaan
Wandelaars op Wadden / Agami - Ran Schols

Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen

Vogelbescherming heeft samen met andere natuur- en landschapsorganisaties de afgelopen jaren de omstandigheden voor broedende, rustende en foeragerende vogels in het waddengebied sterk verbeterd, dankzij steun van de leden. Tegelijkertijd stimuleren we het genieten van vogels zonder ze te verstoren. Dit alles vindt plaats onder de noemer Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen.

Waarom is rust voor vogels belangrijk?

Het Waddengebied is een unieke plek in Nederland vanwege de miljoenen vogels die er gebruik van maken. Ze brengen er de winter door, broeden er in de zomer, of maken er een tussenstop op hun loodzware trektochten van het hoge Noorden naar Afrika en vice versa. Ze moeten bijtanken en uitrusten. Doen ze dat niet, dan hebben ze niet genoeg energie om jongen groot te brengen of overleven ze de lange trektochten eenvoudigweg niet. Voor trek- en broedvogels is genoeg rust dus absolute noodzaak om te overleven.

Natuurbeleving dichterbij

Vogelbescherming en alle partners van Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen willen graag dat bezoekers van het Waddengebied beter worden gefaciliteerd om van vogels en natuur te genieten. Onder meer door ze te verleiden vogelkijkplekken te bezoeken, waar je zonder verstoring optimaal en soms heel dichtbij van vogels kan genieten. Maar ook door gratis hulpmiddelen te ontwikkelen die het vogels kijken in het Waddengebied leuker maken, zoals vogelkijkkaarten en een Wadden-app. Ook hebben we verrekijkeruitleenpunten ingericht vlakbij bij de mooiste natuurgebieden. Dit alles én meer is te vinden op de website van het project: www.beleefdewaddennatuur.nl.

Met wie?

Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van ruim drie miljoen euro van het Waddenfonds. Vogelbescherming realiseert dit project in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland en het Groninger Landschap. Voor noodzakelijke aanvullende financiering zorgden verder de noordelijke provincies en de Stichting Bettie Wiegman Fonds.

Bekijk alle projecten

Bekijk alle projecten op de Interactieve kaart van www.beleefdewaddennatuur.nl.

Gratis app Wadvogels

Miljoenen vogels maken gebruik van het Waddengebied. Maar hoe weet je waar de vogels het best te zien zijn, wanneer het hoogwater is en hoe herken je ze? Onze gratis app Wadvogels lost die problemen in één keer op.

Meer informatie en downloaden

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen via de digitale nieuwsbrief. De beste tuintips, mooie vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels digitaal

Meer over de Waddenzee