Navigatie overslaan
Jan en Jose Zijderveld / Fred van Diem Toon alles in de buurt

Jan en Jose Zijderveld / Fred van Diem Jan en Jose Zijderveld / Fred van Diem

Door Jan en José Zijderveld
Melkveehouderij

Jan en José Zijderveld

Jan en José Zijderveld runnen bezoekboerderij Het Achterhuis in Leerdam. Ze ontvingen al meer dan 100.000 bezoekers, van kinderfeestjes tot vogelaars. De boerderij, midden in het Groene Hart, is een gangbaar bedrijf, maar Jan en José gebruiken geen kunstmest en zeer weinig antibiotica. Hun koeien lopen vanaf eind april tot begin november buiten en worden dan in een doorloopmelkwagen gemolken. Ze doen al jaren aan weidevogelbeheer en sinds een aantal jaren hebben ze ook een plasdrasgebiedje, waar grutto’s, kieviten, tureluurs en slobeenden foerageren.

Werkgebied

Leerdam ZH

Jan en José Zijderveld:

“Af en toe trekken we ook het veld in met zeer geïnteresseerde weidevogelliefhebbers. Op onze boerderij is ook veel informatie te vinden over weidevogels. Maar we laten ze ook zien hoe een boerderij reilt en zeilt. Vooral voor kinderen en mensen die er niet mee bekend zijn is dit een hele belevenis.”

Jan en Jose Zijderveld / Fred van Diem

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 26

35

20

Bezoek mijn website

Gluurmuur

Sinds 2015 zorgt een waterpomp voor water op het weiland. Deze pomp werd aangeschaft met steun van Vogelbescherming en werkt op zonne-energie. Vogelbescherming betaalde ook mee aan de ‘gluurmuur’. Verscholen achter deze muur kun je weidevogels ’begluren’ zonder dat deze worden gestoord. De muur staat bij de plasdras op het bedrijf. Met één van de vijf verrekijkers die zijn geschonken door Vogelbescherming is het helemaal makkelijk om een weidevogel in je vizier te krijgen.

Bezoekersruimte

Jan en José hebben ook een bezoekersruimte ingericht die uitzicht heeft op de plasdras. Soms tellen ze daar wel tachtig grutto’s tegelijk, naast kieviten en tureluurs. Tot juni staat er water in de plasdras.

Boerenlandvogels bij deze boerderij