naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Derde zwaluwjong redt het ook niet...   *   Voor alle vaders❤️   *   Aan tafel bij de ooievaars   *   Seizoen lepelaars, in 5 minuten

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een van de Beleef de Lente vogelsoorten, die hier niet
beantwoord wordt? Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld).

Groene specht

De jongen vliegen elk anders uit. Dit doen ze op basis van instinct/persoonlijkheid. De ene zal eerst wachten op de boom, misschien nog weer terugkeren naar het hol. De ander zal meteen er uit vliegen. We zullen het binnenkort gaan zien!

De groene specht zit hier al zeker 3 jaar. Dus de holtes worden zeker meerdere keren gebruikt! Wat betreft de grootte, dat hebben wij niet opgemeten. Maar ik kan u wel vertellen dat een groene specht 30 - 36 groot is. De holte is dus zeker kleiner dan 20 cm. 

 

Als de jongen zijn uitgevlogen, dan kunnen er bij mannetjes wat rode veren in de baardstreep te zien zijn. Echter is kan je dit niet altijd (goed) zien! In de late herfst hebben de jongen al geruid en hebben een volwassen verenkleed. 

 

Beste Zilven,

Dat weten we nog niet zeker, aangezien we nog niet binnen hebben gekeken. We weten dat er minstens twee jongen zijn (op de beelden te zien). Een eilegsel van 5 tot en met 8 eieren is niet ongewoon voor de groene specht, dus we kunnen er meer verwachten.

Met vriendelijke groet,

Marlon de Haan

Mieren kleven inderdaad aan de tong van een groene specht. Het voedsel wordt bewaard in de krop van een vogel, dichtbij de keel. Het wordt vervolgens opgebraakt en gegeven aan de jongen. In dit filmpje is dat duidelijk te zien. 

 

Je kunt je voorstellen, dat het met ongeveer 4 jongen snel een smeerboel wordt in de nestholte. De poepjes worden daarom meegenomen en bestaan vooral uit de schildjes van mieren(hoofdvoedsel).

 

Beide geslachten hebben een zwarte vlek rondom het oog. Daaronder een streep; bij m is die vooral rood en bij v is de streep zwart.