naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Zingen zonder stembanden

Arda van der Lee, STORK | donderdag 15 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 442x

Vogels produceren geluiden niet met hun stembanden, maar met behulp van de zogenoemde syrinx. Deze bevindt zich aan het eind van de luchtpijp, waar die zich splitst naar de 2 longen. Enkele families, zoals sommige pinguïns, ooievaars en gieren hebben geen syrinx.
Wim van Nee

Ooievaars maken nauwelijks geluid, afgezien van een zacht sissen dat slechts op korte afstand hoorbaar is. Des te luidruchtiger is het klepperen met de snavel. Hiervoor gooit de ooievaar zijn kop achterover en slaat de twee snavelhelften tegen elkaar. Mannetjes bakenen zo hun territorium af. Als het vrouwtje komt begroet hij haar op dezelfde manier. Bij een paartje ooievaars behoort het klepperen echt tot het begroetingsceremonieel.

Wegwezen

Op het filmpje van 11 maart is ook duideijk te zien en te horen dat het klepperen wordt gebruikt om vreemde ooievaars duidelijk te maken dat zij niets op dit nest te zoeken hebben.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht