naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
BDL vrijwilliger STORK

Zingen zonder stembanden

Arda van der Lee, STORK | donderdag 15 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 308x

Vogels produceren geluiden niet met hun stembanden, maar met behulp van de zogenoemde syrinx. Deze bevindt zich aan het eind van de luchtpijp, waar die zich splitst naar de 2 longen. Enkele families, zoals sommige pinguïns, ooievaars en gieren hebben geen syrinx.
Wim van Nee

Ooievaars maken nauwelijks geluid, afgezien van een zacht sissen dat slechts op korte afstand hoorbaar is. Des te luidruchtiger is het klepperen met de snavel. Hiervoor gooit de ooievaar zijn kop achterover en slaat de twee snavelhelften tegen elkaar. Mannetjes bakenen zo hun territorium af. Als het vrouwtje komt begroet hij haar op dezelfde manier. Bij een paartje ooievaars behoort het klepperen echt tot het begroetingsceremonieel.

Wegwezen

Op het filmpje van 11 maart is ook duideijk te zien en te horen dat het klepperen wordt gebruikt om vreemde ooievaars duidelijk te maken dat zij niets op dit nest te zoeken hebben.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht