Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Wormenweer

Anjo Schouten | zaterdag 17 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 336x

Zagen we eerder wel wat muizen ten tonele verschijnen, nu zijn het vooral wormen. Is dat prima voer? Vrouw moet het er maar mee doen. In de nacht zien we haar geregeld de kast uitgaan, wellicht om zelf een extra snack te halen? Beter nu de wormen, en als de eitjes uitkomen een lekkere muis.

De worm

Eigenlijk is de regenworm voor beginnende kijkers een leuke prooi. Makkelijk te herkennen en men roept dan pier. Een pier en regenworm zijn niet hetzelfde, maar iedereen begrijpt gelijk wat men bedoelde.
Met motten is dat ook het geval. Alles wat nachtvlinder is krijgt al snel de naam mot. Jammer, want er zitten juweeltjes tussen. Ik denk als u een groot avondrood ziet u niet roept "hee, een mot!"
Heel veel nachtvlinders heten ook uiltjes. In bepaalde jaren kunt u overdag veel gamma uiltjes zien. Dagactieve nachtvlinders. Klinkt lekker logisch, toch? Maar de worm is een mooie stap 1 voor prooiherkenning.

De meikever

Niet geliefd bij iedereen is de meikever, maar een prima stap 2 voor prooiherkenning. Een fikse kever met witte driehoekjes op de flanken. En waren ze niet zo sloom, dan zou ik ze sportstrepen noemen.
Het zal niet lang meer duren of de eerste meikevers kruipen de grond uit. Bij de eerste meikever race zijn we dolblij, na een week bijna uitgeput. Het leven van een prooiteller gaat niet altijd over rozen.
Zijn dat moppers? Nee hoor, het is heus leuk om te doen en die race is het olympische onderdeel van het prooitellen. Het is ook mooi om te zien hoe vrouw eentje voert, en dan ijlebenen over de tak om een volgende in ontvangst te nemen of af te halen. Oh, man kan ze ook wel brengen, maar dan krijgen we weer het gestuntel. Hij krijgt het deksel (de schildjes) niet los. Of eigenlijk, hij heeft geen idee dat die schildjes er heus af moeten. Maar dat tovert altijd een glimlach op de gezichten van de kijkers.

En stap 3?

Ik ben geneigd om te roepen; muizen. Maar muizen, oh, een geval apart.
Voor de nieuwe kijkers is het vaak een huh? Hoe zie je dat?
De lengte van de staart. We hebben de wommen (woelmuizen) met de korte staartjes en de wammen (die met de lange staarten). Woelmuizen hebben vaak leuke ronde oortjes, ware muizen (de wammen) van die flaporen. Denk maar eens aan de huismuis.
Muizen, ook niet geliefd bij iedereen. Conclusie is dat steenuilen bijzonder nuttige dieren zijn.
Behalve nuttig, ook erg leuk om te volgen. Volgende week zitten we met onze oren in de speakers, horen we dan al piepjes uit de eitjes? En spannend, wanneer zien we het eerste witte donsje?

Foto: André Eijkenaar


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs