Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Pimpelmees

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Bliek

Binnenkort

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Wereldwijd

Anjo Schouten | woensdag 16 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 237x

Het is u vast weleens opgevallen dat er in de cliptips geregeld een Engelse of Duitstalige tekst staat. Ik wist wel dat er mensen van over de grens kijken. Vogels zijn nu eenmaal wereldwijd gewaardeerd. Er zijn miljoenen mensen die door vogelboeken bladeren. Dan de vogelexcursies, ook populair.

De buitenlandse kijkers

Grote kans dat er veel expats tussen zitten. Maar zelf kijk ik soms ook naar buitenlandse cams. De nieuwsgierigheid groeide, in hoeveel landen kijken mensen naar Beleefdelente? Ons groot opperhoofd kon me dat vertellen, en ik werd er even stil van. In 73 landen. Dat is veel zeg! En hoe ervaren zij het? Moeilijk om daar achter te komen? Niet echt.

Een paar vragen aan Kölnerin

De vaste steenuilkijkers kennen haar naam zeker. Ze is dol op de steenuilen en een fanatiek meikevertelster. Daarbij vind ik het moedig dat ze zonder enige taalcursus geregeld meedoet in de chat.

Vraag: Hoe ben je achter het bestaan van Beleefdelente gekomen?
Kölnerin: Ik heb in de internet na cams met uilen gezocht. Ik wilde meer over dat leeven, broeden en zo van de uilen leren. En bij deeze zoektocht heb ik de cams van BdL gevunden.
Vraag: Hoelang kijk je al naar de webcams? En met welke vogel ben je begonnen?
Kölnerin:Ik wees het niet meer precies, maar ik denk dat ik sinds 8 jaaren de cams kijk. Aan het begin niet zo veel als de laaste jaaren.
Vraag: Ik weet dat je een trouwe steenuilkijker bent, maar ben je lang een stille kijkster geweest?
Kölnerin: Ik ben sommige jaaren een stille kijker geweest. Mijn Nederlands was niet zo goed om in de chat te typen.
Maar ik heb ca. 2 Jaaren in de chat gelezen zonder typen en zo een beetje nederlands geleert. De chatter zijn zo leuke mensen en ik heb veel geleert van de chat en de blogs. Met een vertaller heb ik ook veel begrijpen.
Vraag: Wanneer heb je besloten toch eens iets in de chat te schrijven? En vond je dat een beetje eng?
Kölnerin: Ik denk dat ik vooran 5 Jaaren de ertse keer in de chat heb getyped. En de mensen waren heel lief en hebben op mijn duits-nederlands niet gelaacht.
Ze hebben all zeg, dat ik graag typen kan en ze all goed begrijpen. Dat was leuk voor me. Vorall bij mijn lievste uilen, de Steenuilen was en is het,  het heel leuk in de chat.
Het was en is ook soms noog een beetje eng in een vremd taal te chatten. Maar sinds 2020 heb zo veel vroegte aan de chat en de mensen. En ik heb nu ook veel nederlands geleert, dat ik meestal zonder vertallen kan typen een lezen. Ik kan zeggen: Ik heb nederlands door BdL geleert.
Vraag: Wat vind je het allerleukste aan de steenuil?
Kölnerin: De allerleukste bij de steenuilen is dat gezinsleven.
De steenuils hebben zo een eigen character. Man steenuil is een geweltig uil. Een heel goed vader een ook zoo liev aan zijn vrouw. Vrouw steenuil is een heel eigen character. Ze heb dat knuffeln goed geleert van Man, maar ze kann ook heel boos zijn. Dat is echt moie om te zien.
De kuuks zijn elke jaar zo leuk. Het zijn kleine clowns. Ik kijk nu al uit naar het volgende seizoen.
Maar ik kijk ook zo als deeze jaar, zonder kuuks. Het was heel spannend te zien hoe Vrouw Steenuil niet konnt stoppen met broeden. En man de gat te broeden omdat he absoluut kinderen moet hebben. Dat beweegt mijn hart echt.
In deeze hard tijden was het een geluk dat ik bij BdL kijken konnte. Chatten met lieve mensen en een beetje helpen bij de onderzoek.

Dankjewel Kölnerin!

Nog even dit

Nu het toch over kijkers gaat, als u na het seizoen weer eens de zolder of schuur gaat opruimen, denk dan eens aan mensen ver weg.
Heeft u nog een oude scoop of verrekijker denk dan eens aan de mogelijkheid om die te doneren voor schoolprojecten in de verre van gefortuneerde landen. De vogelbeschermers van de toekomst.
Zoek maar een op Kijkers voor Kijkers van VBN.

Foto: Kris Hermans


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs