naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Voedertafel

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak   *   Vijf kuikens en een muis
Toon alle blogs & vlogs

Door Tineke Hoekstra

Verslaan onze vogels de 'Siberische beer' ?

Tineke Hoekstra | zondag 25 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 506x

De eerste merels waren al te horen in de vroege ochtend, als aankondiging van de lente. Maar voordat wij de lente kunnen beleven moet er nog een ‘Siberische beer’ uit het hoge noorden worden verslagen. Want het koufront ligt voor de grens en de vogels van Beleef de Lente wacht een ijskoude week.

''De Gier van het Noorden’’

Zelfs in Siberië maakt de ergste kou , temperaturen tot -50, slachtoffers onder de dieren. Maar zo dramatisch koud wordt het hier niet. Hongerige vogels kunnen hier nog wel hun kostje vinden. Maar dat het menens is, bewijst het vaarverbod in Friesland en zit daar ook niet de ‘’Gier van het Noorden’’? Onze bijnaam van de zeearend, de grootste roofvogel van Europa, moet de beer wel doen verlangen naar zijn winterslaap.


Wintervacht

Vogels zijn normaal goed voorbereid op de winter en hebben een wintervacht. Ze creëren een extra vetlaag of krijgen meer donsveren met veel lucht ertussen. En als ze die mogelijkheid niet hebben, vliegen ze duizenden kilometers naar het zuiden, naar de zon. De ooievaar is zo’n vogel. Maar niet die van Beleef de Lente. Want waarom duizenden kilometers vliegen terwijl de temperaturen hier niet of nauwelijks onder nul komen. Nee hoor, ze blijven lekker hier! En of dat nu een goede keuze is moet deze week blijken. Ooievaars kunnen wel tegen een beetje vorst. De poten bevriezen ook niet meteen omdat ze een speciale bloedvatstructuur hebben. Toch wordt het met de strenge vorst in het vooruitzicht best spannend.


Op één poot

De kerkuilen van Beleef de Lente halen gewoon met één poot uit naar de ‘beer’, want door wisselend op een poot te slapen reguleren de uilen hun lichaamswarmte. Voedselschaarste en strenge winters maken ze kwetsbaar, maar voor een beetje kerkuil is de kou op zich niet bedreigend. 


En mocht je denken dat de bosuilen zitten te rillen van de kou, niets is minder waar. Onze Limburgse uilen hebben een dik verenpak en dat isoleert geweldig. En dat niet alleen; ze hebben ook een heel goed gehoor. Wanneer bij een dik pak sneeuw de muizen tunnels graven hoort de bosuil ze lopen. Einde muis! 


Verenkleed 

Waar de meeste vogels in hun jacht naar voedsel in de winter kunnen volstaan met een vetbol of een lint doppinda’s, is onze ijsvogel aangewezen op open visrijk water. De ijsvogel eet namelijk bijna alleen maar vis, dus bij bevroren meren en sloten ontstaat er een probleem. De kleurrijke vogel kan dan minder goed met vet (uit zijn stuitklier) zijn verenkleed waterafstotend maken. En voor een vogel die duikt in ijskoud water is dat meer dan een dingetje. De vogel overlijdt ondanks zijn mooie naam aan kou of verdrinking.


Of de ‘Siberische beer’ zich ook na deze week zal laten gelden, valt niet te voorspellen. Maar voor de vogels die nu in Portugal zijn neergestreken om bij te eten voordat ze de tocht naar Nederland gaan maken, adviseer ik het weerbericht goed in de gaten te houden. Al is het maar om hier straks samen met onze vogels de lente te beleven want natuurlijk komen onze vogels als winnaar uit de bus, met misschien een beetje hulp van de mens, vooruit!

 

 

 

 

Video "Kkkkoud he?!' - Astrid


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht