Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Pimpelmees

Live

Gierzwaluw

Live

Torenvalk

Live

Scholekster

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Bliek

Binnenkort

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Vermoeiend

Anjo Schouten | zaterdag 12 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 222x

Wat is vermoeiend? Wie is vermoeiend? Geleerden en experts zijn soms vermoeiend. Voor het seizoen begon dacht ik, leuk eens zoeken op de verschillende neefjes van onze steenuiltjes. Voor je het weet raak je verstrikt in een wirwar van informatie, of krijg je uiteindelijk geen informatie.

De speurtocht

Op internet lees ik dat er 13 ondersoorten steenuilen zijn.
Veelal ergens tussen 1850 en een eeuw later bedacht.
De namen, niet de uilen. Dat is leuk.
Ik scroll door bergen uilenfoto's heen en zie een schoonheid. Een Athene Lilith.
En daar zijn de geleerde en internet het niet over eens. Is het een aparte ondersoort? Veel verder dan de wijsheden uit Qatar ben ik niet gekomen.
Lilith woont in de woestijn en half-woestijn. Maakt een nest, of beter gezegd, legt eitjes in natuurlijke rotsopeningen. Kijk, dat verdient de naam steenuil.
Ze vormen soms kleine familiegroepen. Wat eten ze? Ook al zijn meikevers insecten van de hoge zandgronden, ik denk dat een woestijn ze heus iets teveel zand is. Muizen staan op het menu, kleine hagedissen als agames, vleermuizen en jerboas. Jerboas, ook wel woestijnspringmuizen genoemd zijn aparte wezens. Muizen met hazenoren.
Wat moet een muis met hazenoren? Ze leven in een woestijn en die grote oren geeft ze meer mogelijkheid om warmte te verliezen. Veel beter mee horen gaat niet op, maar zou het zo zijn, uilen zijn stille vliegers.

Het moeilijk maken

Wat ik zo vermoeiend vind is dat ineens een vogel geen ondersoort meer is of ineens wel.
Vroeger hadden we barmsijsjes, lekker overzichtelijk. En hopsakee, daar kwam ineens de grote barmsijs.
De Vlaamse gaai is plotseling niet langer vlaams. Wat gaat het lot van de jan-van-gent worden? Of komt die er met een jantje-van-leiden mee weg?
Hopelijk blijft de steenuil gewoon steenuil, ook al gaat ie in een fruitboom broeden. Ik heb de tussentijdse naam Carine noctua ook nooit begrepen. Beste vogelaars, hou het alstublieft overzichtelijk. Hou de naamgevers in toom want voor u het weet krijgen we van doen met naamgevers in de wereld der mycologie.

Foto: Athene Lilith van Simon Tull.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs