Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Pimpelmees

Live

Gierzwaluw

Live

Torenvalk

Live

Scholekster

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Bliek

Binnenkort

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Steeds stiller

Anjo Schouten | zaterdag 4 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 449x

Het niet meer zo donzige drietal laat zich in de avonden steeds minder zien. Natuurlijk mis ik ze wel, maar wat heerlijk dat ze zo mooi zijn opgedroogd. Vaardige vliegers en vol energie. Nog even en ze zijn klaar voor de wijde wereld, nou ja, Winterswijk e.o. Maar ooit is het vol=vol?

Ah nee!

Ik heb genoten van het blog van Pascal. Maar de psychosociale onderzoekingen mag hij wat betreft ons webcamkoppel onder de pet houden. Ongetwijfeld erg boeiend en leerzaam, maar hoe leuk is het voor de kijkers? Genoeg geprutteld, ik begrijp het wel. Mooi om te zien hoe groot de verschillen zijn. Een koppel met 7 kuikens, een koppel met 1 kuiken. Maar het vervolg laat zich raden. Dat zien we niet in beeld. Het feit dat uilen geen sociale vogels zijn maakt ze ongeschikt om in zelfs de ruimste volière te bestuderen. Het nachtactief zijn ook niet. Toch blijft er altijd een iets van "willen weten." Net als het verschil tussen de volwassen uilen. Ik ga ze niet vermenselijken maar er is wel degelijk een verschil in karakters van vogels. Zit het in de genen? Zit het in al met een goede start krijgen? En is het niet per mens anders te interpreteren?

Vogelonderzoek

Ik las vorig jaar een boek over Len Howard, een beetje zonderlinge Britse mevrouw over haar onderzoek naar koolmezen. Koolmezen lijken soms de fruitvliegjes onder vogels (qua onderzoek.) Laat ik het zo zeggen: ze zijn makkelijker dan steenuilen. Al haar mezen kregen namen, al de ruzies werden beschreven. Alle karaktertjes. Fascinerend, maar zo niet van deze tijd. Zij deed dat een eeuw geleden. Ik heb mateloos respect voor mensen die dat doen. Zonder met een dikke sigaar te gaan oreren voor een verveeld rijk publiek. Wat is er dan toch ontzettend veel veranderd! De mooie kant van het digitale tijdperk. Eindeloze afbeelding van soorten en geluiden en wat ze eten. We hoeven niet naar een dierenpark om meer te leren over vogels. Bordjes bij grote kooien. Een wereldkaartje waar ze voorkomen.

Na het seizoen

De tijd die vakantie heet. Lekker in de tuin met een boek. Ik ga nu heel stout zijn, maar sla de bestsellers eens over en verbaas u eens met vogelboeken. Lees eens over de zilvermeeuw, de anders zo engerd die het haring tussen het broodje wegsnaait. Doe eens een staredown met een kauw, die zolang u naar uw eten kijkt het niet zal jatten. Geen kinderen? Dan een minizandbakje voor de mussen. Deel eens een appel met de merels, maar voor die tijd? Dan is een Tikkie delen ook erg leuk. Wel kinderen? Dan zult u wellicht einde schoolvakanties net als ons steenuilkoppel denken "Dat hebben we ook weer gehad!"


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs