naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Tineke Hoekstra

Slechtvalk: what's in a name

Tineke Hoekstra | zondag 25 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 393x

De rust rond de toren van De Mortel leek na weken van gevechten tussen meerdere indringers weergekeerd, maar opnieuw is het onrustig in de toren van de slechtvalken van Beleef de Lente. Toch gaat het goed met de roofvogels. In heel Nederland is de slechtvalk aan een opmars bezig.

Nadat de soort bijna was verdwenen door vervolging en gebruik van pesticiden. De slechtvalk staat inmiddels niet meer op de Rode Lijst van beschermde vogels. In 2016 telt Vogelonderzoek Nederland (SOVON) tussen de 160 en 180 broedparen. 


Je zou dus denken: niks aan de hand, maar niets is minder waar. De slechtvalk nestelt namelijk vooral in speciaal gemaakte nestkasten op hoge gebouwen in stedelijk gebied. Slechts een klein deel broedt in oude kraaiennesten in hoogspanningsmasten. En juist het feit dat het hier gaat om een stadse roofvogel zorgt voor problemen met duivenmelkers, die veelal wonen in de stad en daar hun hobby-duiven houden voor wedstrijdvluchten. De slechtvalk, die vogels op zijn menukaart heeft staan, is niet vies van een postduif en plukt ze geregeld uit de lucht met een stootduik van meer dan 200 kilometer per uur. Dit tot grote ontzetting van de duivenmelkers. 


Ik duik in het nieuwsarchief om meer te weten te komen over de strijd tussen de roofvogelliefhebbers en de postduivenhouders.


‘’Koude rillingen’’

De naam slechtvalk zou in vroegere tijden zijn afgeleid van slechten of slopen, de manier waarop de prooi wordt geslagen. Met zijn lange, spitse vleugels die de lucht doorklieven, is de pijlsnelle slechtvalk een prooi grijper zonder weerga. En die prooi is met enige regelmatig een postduif. Een duivenmelker: ”Je brengt de duifjes groot, voert ze, ringt ze en dan zie je ze in de klauwen van 'onze grote vriend' de slechtvalk verdwijnen. Daar krijg ik koude rillingen van. Dan ben ik helemaal van slag.’’


En er zijn meer duivenmelkers die tot wanhoop worden gedreven door het vliegend buffet van de slechtvalken. "Dan tel je ze 's avonds en dan ontbreken er weer een paar. Je wordt er ziek van. "De roofvogels vallen vaak met tweeën tegelijk aan. De duiven raken in paniek en vliegen weg. Vaak zie je ze nooit meer terug. Ik kan er niet naar kijken, dat doet zo zeer.’’


Verdwaald

De duivensport bestaat uit het racen met speciaal gefokte duiven in wedstrijdvluchten. De winnaar is de eigenaar (duivenmelker) van de duif, die de afstand tussen loslaat plaats, vaak ver in het zuiden, en het duivenhok het snelst aflegt. De duiven worden voor deze wedstrijden met een chip geringd. Niet altijd vliegt een postduif na zijn vlucht rechtstreeks terug naar huis. Soms belanden ze vermoeid als ze zijn in een vreemde tuin op een vreemde plek. De postduiven, die zijn geringd komen meestal wel weer bij de eigenaar terecht. Voor de tegenstanders van de duivensport zijn vooral die lange vluchten van de postduiven onbegrijpelijk. “Noem mij maar kort voor de kop, maar ik begrijp niet dat mensen voor eigen vermaak vogels in kooien stoppen, ze kilometers lang laten vliegen en ze dan opnieuw opsluiten. Dat is toch dierenmishandeling.’’


Woonwijk

Voor en tegenstanders zijn het er over eens dat roofvogels bij de natuur horen. Maar dan moet het volgens de duivenmelkers wel op een natuurlijk manier en die nestkasten zijn niet natuurlijk. Als ze daar in zitten hebben ze geen vijanden, vinden ze. En de slechtvalk heeft weinig natuurlijke vijanden. De oehoe is de belangrijkste, maar deze nachtroofvogel komt niet voor in de stad.  “Je wil niet weten hoeveel voedsel ze nodig hebben als er jongen zijn. Onze duiven zijn voor die slechtvalken een vliegende snack.’’ Hun hobby is op deze manier niet leuk meer, maar opgeven doen ze niet. Ze zijn vooral boos op gemeenten, die toestemming geven voor het plaatsen van de nestkasten. De slechtvalk hoort volgens hen niet thuis in de woonwijk, maar in het buitengebied. 


Het aantal slechtvalken dat in kerktoren nestelt zal volgens de Werkgroep Slechtvalk Nederland toenemen, ook zonder nestkasten. Slechtvalken jagen nu eenmaal op vogels en hebben veel ruimte nodig en dan is niets beter dan een plek hoog in een kerktoren. Een nestkast ophangen in het buitengebied, bijvoorbeeld in het bos, heeft dus geen zin, volgens de werkgroep. Ze zoeken dan toch naar de juiste plaats om te broeden en hun jongen groot te brengen. 

De werkgroep krijgt regelmatig klachten van postduivenhouders, maar lang niet van iedereen. Sommigen zien het als een speling van de natuur als een postduif door een slechtvalk wordt verorberd. Een ervaren duif weet dat ze niet in open gebied moeten vliegen, vlakbij de huizen moeten blijven want dan kunnen ze ontsnappen. Maar de jonge duiven raken volgens de postduivenhouders in paniek, vliegen weg en komen niet meer terug. Een oplossing is misschien om de jonge en oude duiven samen te laten vliegen. De jongen leren dan van de ouden.

Wat er ook gebeurt; de slechtvalk verdwijnt niet. Integendeel. Hoe hard het gevecht tussen de beide kemphanen ook wordt gespeeld en hoe hoog de emoties ook oplopen. Vergeleken daarbij stelt het ‘slachtwerk’ van de slechtvalk niets voor.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht