Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Gierzwaluw

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Bliek

Binnenkort

Gekraagde roodstaart

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Scholekster

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Slapen

Anjo Schouten | woensdag 9 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 72x

Terwijl u nu aan de koffie zit, met een krantje erbij, zit vrouw vast weer lekker in de kast te dutten. Op koude ochtenden is ze te benijden. Boven is het bed nog warm, buiten moeten de autoruiten ijsvrij worden gemaakt. Dat slapen in de kast, ze heeft het tot een kunst verheven.

Van slapen naar zonnebaden

Als u de steenuilen al wat jaren volgt weet u vast dat het notoire zonaanbidders zijn. Eerlijk gezegd vond ik dat best vreemd, uilen die graag in de zon zitten. Past niet zo bij hun reputatie van mysterieuze nachtvogel. De kans dat u er eentje ziet is vrij klein, net als de steenuil zelf. Bovenop een nok van een dak vallen ze nog wel op, maar vlakbij een boomstam, je loopt er zo aan voorbij.

Nu kan het nog

Een beetje dutten in de kast. Tegen het schemer verdwijnen en dan tot teleurstelling van menig kijker niet meer in beeld verschijnen. Een enkele keer gaat er eentje op de buitencamera zitten. Niet dat we de uil dan zien, maar de nageltjes op metaal is wel een apart geluid. Als de uil dan vertrekt zien we de camera bewegen, alsof één van de Jongejansjes- schoonspring broer en zus uit eind jaren 80, van de duikplank springt.

Straks...

Toen u vannacht al sliep zat man op zijn dooie akkertje op de richel. Blik naar boven, blik naar links, vervolgens naar rechts. Om in mensentaal maar te zeggen, hij leek content. Nog geen vragende vrouw, nog geen hongerige snaveltjes. Dat eerste kan zomaar aan het eind van de maand heel anders zijn. De tijd dat u als kijker rustig kunt eten, want vrouw blijft dan wel binnen. En man zal ook vaker in beeld verschijnen.

Het was feest

U heeft het vast gelezen in het blog van Pascal. Het is niet niks, een kwart eeuw Stone. Ik heb geen idee hoeveel uitjes ze hebben geringd, hoeveel uren aan veldwerk is gedaan, maar dat kan niet anders dan respectabel veel zijn. Op naar de volgende 25 jaar, met  t.z.t waardige opvolgers die een ladder oprennen. En alles doen om die mooie, kleine uil te beschermen. Proficiat, mannen.

Foto: Nel Bekema


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs