Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Pimpelmees

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Bliek

Binnenkort

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Saaie pieten?

Anjo Schouten | zaterdag 12 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 66x

Misschien zijn wij, de kijkers, gewoon verwende nesten. Ergens heerst er vast nog een (vals) sentiment dat de uiltjes in Winterswijk uilen van de klok waren. En dat we nu soms uren wachten tot we een flits uil zien. Geduld is zulk een schone zaak... Zo schreef Hieronymus van Alphen.

Een rustig oord

Natuurlijk gunnen wij de uiltjes hun rust. Geen eeuwig hommeles met kauwen en zeker niet met duiven. Het scheelt man uil een hoop energie. Niet steeds als een bruine blob langs te komen om zijn straatje aan te vegen. Het is nuttiger voor hem, om de energie in muizen vangen te kunnen gebruiken. Zijn er veel muizen? Het was een slecht mastjaar. Dat wil zeggen, weinig eikels, beukennnootjes en kastanjes. Nu zal er rond een erf wel een kostje bij elkaar worden gescharreld. En we weten het, een steenuil is niet geheel afhankelijk van muizen.

Maar wie is wie?

Dat blijft ieder jaar een gedoe. Nu zeker met een ons nog onbekend koppeltje.
Je hoort zo vaak, het vrouwtje is groter dan het mannetje.
Wat betreft steenuilen denk ik, ja hoor, die gasten lijken allemaal op elkaar. Dan is het kijken naar torenvalken eenvoudiger.
Steenuilen lijken heus op elkaar, maar het gedrag is zo anders. Voorlopig doen we het maar met "proberen" ze uit elkaar te houden. Zit vrouw in de kast te slapen, ze reageert nog amper als man bij de kast landt. Andersom is een ander verhaal, zit hij binnen te dutten en zij landt, dan is het een drukte van belang.
Alsof er een knop omgaat. Hoop gepiep en getok en gegraaf. Zo des steenuils. Gelukkig heeft onze clipmaker zijn best gedaan om ons wat houvast te geven. De verschillen
Zelf zie ik het aan de v-vorm in de nek, maar laten we wel wezen, de discussies zijn best geestig.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs