Een memorabel seizoen met verb..
30.07.20 Seizoen 2020 van Beleef de Lente gaat de boeken in als ‘zeer memorabel’. En nee, dat ..
Mariska van der Leij | zondag 1 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 229x
Welkom bij het tweede seizoen van de lepelaars in De Liede bij Beleef de Lente. Ook dit jaar staan er weer twee camera's in dit natuurgebiedje van Landschap Noord-Holland, aan de rand van Haarlem. De lepelaars hebben zich al laten zien voor de camera's.
Woensdagochtend vroeg kwamen de eerste lepaars aan. Geweldig om te zien hoe die prachtige witte vogels, met hun sierlijke kuif, lange snavel en lange poten 1 voor 1 tussen de bomen van het bosje aan komen fladderen. Om vervolgens te landen op de dunne takken waar ze wiebelend op hun lange poten de omgeving verkennen. "Is dit een goede plek voor een nest?", lijken ze zich af te vragen.
Het blijft een bijzonder gezicht, die grote vogels op hun lange poten, balancerend op dunne takken hoog boven de grond. En bijzonder is het! Want lepelaars broeden meestal op de grond. Toen drie paartjes lepelaars in 2004 hier neerstreken en nesten van blauwe reigers 'kraakten' en hier begonnen met broeden, verbaasden ze boswachters en vogelaars. Tot dan toe kenden we lepelaars als broedvogels van rietvelden in uitgestrekte moerassen of van duintjes in ontoegankelijke kwelders.
Ontoegankelijk is dit bosje misschien wel, want het is zeer nat en dus moerassig en wordt omgeven door sloten. Maar het ligt wel in een zeer druk gebied. Er ligt een fietspad aan de overkant van het bosje en je kijkt zo vanaf het pad in de nesten! Dat er op steenworp afstand een heel drukke weg ligt waar veel verkeer overheen raast, een drukke spoorlijn vlakbij is en ook nog regelmatig vliegtuigen overkomen deert de lepelaars kennelijk niet. Want ze komen jaar op jaar terug.
Dat lepelaars in bomen kúnnen broeden, ondanks hun lange poten, weten we. Dat doen ze bijvoorbeeld in Spanje, waar ze in de Coto Doñana altijd hoog in bomen broeden. Lekker veilig voor vossen en andere roofdieren. De Liede-lepelaars zijn de eerste Nederlandse lepelaars die dit doen! En het mooie is, dat ze hiermee zoveel succes hebben, dat de jongen waarschijnlijk ook op andere plekken in Nederland boomkolonies stichten. In Hoofddorp bijvoorbeeld en het Sloterpark in Amsterdam.
Van drie paartjes in 2004 groeide de kolonie naar jaarlijks zo'n 40, soms wel 50 nesten. En wat blijkt? Het aantal jongen dat per nest uitvliegt is groot. We kunnen echt wel spreken van een succesvolle kolonie.
Vorig jaar konden we een aantal nesten volgen via de camera's van Beleef de Lente. We zagen hoe de lepelaars nesten bouwden, paarden, en eieren legden. We waren verheugd over het eerst gelegde ei, ontroerd bij het eerst uitgekomen kuiken, verontwaardigd bij een vreemdganger en een 'terror' lepelaar die hard inpikte op kuikens en we maakten ons zorgen over het allereerste fladdervluchtje van een kuiken. Er werd meegeleefd met het paar waarvan het nest naar beneden viel en met het (licht) gewond geraakte nestcamvrouwtje. We deelden het verdriet over de kuikens die het niet bleken te redden.
Wat gaan we dit seizoen allemaal zien en beleven? Bouwen de lepelaars weer nesten vlak bij de camera's? We gaan het zien en volgen! En het vernieuwde Beleef de Lente Lepelaar-team staat te popelen om jullie op de hoogte te houden van de hoogtepunten via filmpjes en vlogs.
Romke heeft al 2 filmpjes gemaakt. Ga ze snel bekijken, als je dat nog niet gedaan hebt.
Ik wens jullie veel kijk- en leesplezier de komende maanden!
30.07.20 Seizoen 2020 van Beleef de Lente gaat de boeken in als ‘zeer memorabel’. En nee, dat ..
30.07.20 Vrijdag om 12.02 uur gaan de laatste camera's uit, ook dus die van de steenuil. Vanda..
29.07.20 Gaan we het beleven? Of niet? Het lege nestsyndroom? De camera’s van Beleef de Lente ..