Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Lekker dollen

Anjo Schouten | woensdag 17 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 438x

Ooit vertelde ik iemand dat jonge steenuilen soms net kittens lijken. Het gedol in de kast of op de tak, zo grappig! Af en toe met een hoop gepiep, wat weer ernstiger klinkt dan het is. Het zijn komedianten met soms een beetje drama. Dat hebben ze vast van hun vader die met meikevers ook overdrijft.

Spelen vogels?

Spelen lijkt iets typisch voor zoogdieren te zijn. Daar hebben vogels het brein niet voor.
Wie naar de laatste clips bij de steenuilen kijkt weet dat de kuikens ook spelen. Beetje dollen, beetje plagen. Waarom spelen zoogdieren?
Een leerproces, om krachten te meten, om een rangorde te bepalen? Om in een groep te kunnen jagen? Dat gaat voor steenuilen nu niet echt op.
Misschien is het gewoon de tijd doden? Of ze vinden het leuk. Op social media zie ik geregeld filmpjes van spelende volwassen vogels.
Dat zijn heus niet altijd kraaiachtigen. Waarom ze het doen zal een raadsel blijven, maar het levert zeker erg leuke beelden op.
Op de tak
Nu kan dat kopstoten en kuitenbijten handig zijn als ze later hun partner aan moeten moedigen, om op jacht te gaan. Ah, dus toch een doel.

Dat opvoeden

Chapeau! Maar petjes af mag ook hoor.
Wat een kanjers zijn man en vrouw. Dat aanvliegen met voer, het voeren zelf, zeker in het begin. Tegenwoordig is het een soort ongemanierd uit de snavel rukken.
Wil je als ouder een prooitje geven, hup, heb je gelijk drie hongerige kuikens aan je snavel hangen. Gelukkig denken vogels daar in de winter niet over na. Van goh, wat denk je? Dit jaar maar eens overslaan?
Het is de natuur, edoch, alle respect voor al die vogels. De enorme inspanning.
Te bedenken dat er vogels zijn die dan elk jaar duizenden kilometers vliegen om in ons landje te kunnen broeden. En wij ze het steeds moeilijker maken. Ze verdienen beter.
Niet omdat ze er zo mooi uitzien, of zo prachtig zingen, maar u kunnen afhelpen van enge rupsen of een overdaad aan meikevers. Ook om ons onbedoeld, via de webcam, zo kunnen ontroeren, vertederen en onbedaarlijk laten lachen. Zoals man met het aanbieden van meikevers.

Geniet u ook zo van Beleef de Lente? Help dan een Tikkie mee.
https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/help-mee1

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs