naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak
Toon alle blogs & vlogs

Door Erik Petersen

Informatie over de Mortel

Erik Petersen | woensdag 6 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 253x

We hebben het in de chat altijd over de Mortel, maar velen weten niet veel over deze imposante toren. Graag geef ik jullie hierbij achtergrondinformatie over de torenhoge verblijfplaats van ons koppel.

Velen vaste SV-vriendjes kijken geboeid naar de 3 cam-beelden, maar weten vast niet alles over de imposante Mortel toren. Vorig jaar heb ik de stoute vleugels aangetrokken en ben ik een kijkje wezen nemen. Van kilometers afstand zie je hem al “staan”, wat een knoeperd van een toren. Onderstaand wat algemene informatie, maar blijf lezen want de echte informatie staat onderaan dit verslag.

Algemene informatie de Mortel:

De Mediatoren (bijnaam: De Wortel van De Mortel) is een zendtoren van Alticom (voorheen KPN) aan de Hemelsbleekweg 15 in De Mortel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De toren is 127,7 meter hoog en ik kan je vertellen als je er onder staat en omhoog kijkt je omgekeerde hoogtevrees krijgt.

Met het bouwrijp maken van de grond werd begonnen op 16 juni 1989 en eind die maand begon men met de fundering van de toren. Vanaf dat moment werd er dag en nacht gebouwd en op 14 november van dat jaar was de toren zelf klaar. De vier ringen (waar later de schotels op geplaatst werden) werden tussen januari en mei 1990 omhoog gehesen en bevestigd. Vanaf juni werden de schotels geplaatst en werd de toren verder afgewerkt. Uiteindelijk werd de toren op 31 augustus 1990 opgeleverd. Momenteel wordt de toren nog gebruikt voor radio-uitzendingen op de frequentie 102.3 MHz. Voor zover de algemene informatie en nu naar onze vrienden.

Wat zijn nu de plekken waar we altijd over praten?

We hebben het altijd over de kast, de wiphoek, de dakcamera. Maar waar staan die eigenlijk op de Mortel? We zien onze gevederde vrienden soms omhoog kijken en op een andere plek weer naar beneden. Met dank aan Gerrit van www.freebirds.nl/slechtvalken deel ik graag onderstaande foto met jullie. Hier zie je alle specifieke SV-onderdelen op de Mortel. Hare Veerlijkheid staat dus op 116,1 meter hoogte op het randje en verricht daar de oudste beweging ter wereld met onze kapsones M. Die hebben geen last van hoogtevrees. Ik hoop jullie hiermee een inkijkje te hebben gegeven, maar adviseer om er een keer heen te gaan. Er is een prachtig veldje op nog geen 100 meter afstand (hierover later meer) waar vaak liefhebbers met kennis staan die deze kennis graag willen delen met je.

PS: de dakcamera is nu niet online. In plaats daarvan staat de 4e camera aan sinds 2 juni 2019.

 

© www.freebirds.nl/slechtvalken

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht