naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Johan Arts
BDL vrijwilliger

In vroegere dagen

Johan Arts | woensdag 4 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 281x

Een pijlsnelle, geduchte jager....... Duikvluchten van 380 km/u zijn gemeten, daarnaast horizontale vluchten van 60 - 80 km! Al heel vroeger had men in de steppen van Centraal Azië en in het Midden Oosten ook al kennis gemaakt met onze Slechtvalk.....

Al in zeer vroege tijden werd er gejaagd met gebruikmaking van dieren, met name in Centraal Azië. De steppenvolken gebruikten paarden voor het grotere wild, echter voor de kleinere dieren was er iets snellers en wendbaarders nodig. Roofvogels werden de oplossing voor de jacht op onder andere knaagdieren.  Omstreeks de 3e eeuw voor Christus bereikte deze jachtmethode ook Europa.

Pas in de jaren tussen 1071-1291 nam de valkerij toe in Europa.  Zo raakte de Heilige Roomse keizer Frederik II nam tijdens kruistochten een aantal valken en valkeniers mee vanuit het midden oosten, waardoor Engeland, Frankrijk en Scandinavie in de ban raakten van de valkerij.  De valkerij als elitesport: valken en haviken werden net als paarden verzorgd in luxueuze, grote stallen, de valkeniers waren in loondienst van de vorsten en hadden hier een uitstekend betaalde baan aan.

Met een horizontale vliegsnelheid van 60 – 80 km/u en een duiksnelheid tot 380 km/u overtrof de Slechtvalk alle andere vogels en werd deze zodoende voor de jacht ingezet. Voorheen meende men grotere roofvogels te moeten gebruiken, echter de Slechtvalk overwon op alle fronten.

Door de uitvinding van vuurwapens en de val van de adel tijdens de Franse Revolutie in 1789-1799 raakte de valkerij steeds verder op de achtergrond. De daaropvolgende Industriële  Revolutie was er de oorzaak van dat steeds meer bos en land verdween ten behoeve van de industrie.

Tot op de dag van vandaag wordt de valkerij nog als sport beoefend, sinds2010 staat deze sport op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht