Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Pimpelmees

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Bliek

Binnenkort

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

In mei...

Anjo Schouten | woensdag 13 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 65x

Dat van alle vogels die dan een ei leggen, kolder. Net zo goed als dat meikevers slechts in de meimaand vliegen. Met mooi weer kruipen ze doodleuk in april al de grond uit en vliegen desnoods in juni ook nog. Dat eieren leggen associëren we vaak met mei. Vraag het een bosuil. Gewoon in februari.

Maar de vorige uiltjes...

Tja, de vorige uiltjes, dat is sentiment. Of waren eigenlijk ook meer vertrouwd. Het ene jaar leek wat op het jaar ervoor en dat maakte hen voorspelbaar. Misschien heeft dit koppel wel bedacht dat ze wel tot mei kunnen wachten? Nee, vogels doen niet aan een almanak. Net zo min als de vele ijstochten die men vaak in september al aankondigden. Komende zomer krijgen we veel last van wespen! Oh, en dat weet men in december al? Nu is niemand teleurgesteld als er geen wespen zijn. Tot je horendol wordt van de vliegen. Wespen zijn geduchte vliegenjagers, tot het nest bijna ten einde is. Dan worden het nog zoetekauwen. Aangezien wij dat ook zijn en hun einde seizoen in onze zomervakantie valt, hebben we er last van. Mep, mep, op een terras van een pannenkoekhuis waar de stroop staat te lonken.

Waarom moeten we zo lang wachten op een ei?

Man is begonnen met wat prooitjes te brengen. Vrouw begint steeds vaker te bedelsnurken, al klinkt het meer als een piep, soms bijna een bedeljodeltje. Vooralsnog, als dit een N.K. bedelsnurken is, wint man het nog. De hoorspelen kunnen nog steeds een soort opera worden, en het is niet voorbij voor de dikke dame zingt! Voorlopig is dat een quote van wazige origine. Net als het gedrag van "onze"uiltjes ons ook nog behoorlijk wazig is. En wij, het soort aan top van de kennis onder de dieren, we kijken in boeken, we speculeren, we mopperen, we hopen. Wie weet, een paasei?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs