Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Hoor je me niet?

Anjo Schouten | zaterdag 15 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 182x

We vragen ons geregeld af hoe man het voor elkaar krijgt rustig te dutten in de kast, terwijl zijn vrouw maar blijft krijsen. Uils-indisch doof? Heeft hij geweldig oordoppen? Of boeit het hem niet. Wat het ook is, ik wou dat ik het ook kon! Soort knopje om van "ik hoor je niet." Lijkt me ideaal.

We zullen het nooit weten

Hoe man dat doet, het totaal kunnen negeren. Maar één ding is zeker, hij is niet doof. Ik garandeer u dat menig mens jaloers kan zijn op hoe vogeloren werken.
Zij hebben wel iets mee zeg. Nooit last van flaporen.
Niemand die ziet dat oren vaak asymmetrisch in de kop zitten, en geen gedoe met gehoorapparaatjes.
En ook een geluk, men zal blijven ringen, geen oormerken geven.

De haarcellen

Bij mensen is het zo, gaan de haarcellen plat, dan is foute boel. Natuurlijk is er in veel gevallen een oplossing, een cochleair implantaat. Echter, bij vogels is het zo dat gaan de haarcellen plat, er groeien gewoon weer nieuwe aan. Dat is maar goed ook, want dove uilen kunnen niet jagen, zangvogels zouden weinig dove vrouwtjes lokken. Gebarentaal voor vogels? Zie het eens voor je, storten dan steeds van de tak. Liplezen gaat 'm ook niet worden, daar vogels geen lippen hebben.
Dus ja, daar is goed over nagedacht toen dino's langzaam vogels werden.

Maar die spreekwoordelijke dove kwartel dan?

Kwartels zijn niet doof. De zoektocht naar de origine van die uitdrukking komt met veel soorten uitleg. Ergens beweerde men dat je een geweer naast een kwartel kan afschieten en hij geen veer vertrekt.
Ik denk dat ie dan wel eventjes doof is, maar vooral tot over zijn oren in de stress.
Kwartels gedragen zich een beetje als een bokje (soort snip.) Ze vliegen pas op als je er bijna op stapt. Een beetje "als ik niet beweeg dan zie je me niet."
Overigens kennen wij de dove kwartel, de oude Romeinen noemden de merel doof en de Duitsers noemen een hitsige hoendersoort doof. Maar die laatste heeft waarschijnlijk iets anders aan zijn hoofd?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs