naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Voedertafel

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Zevende ei bij de kerkuilen   *   Tweede jong tweede legsel huiszwaluw uit het ei!   *   Derde ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!
Toon alle blogs & vlogs

Door Tineke Hoekstra

Hoezo een slecht imago

Tineke Hoekstra | maandag 9 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 731x

Een koppel kauwen heeft het nest van onze kerkuil gekraakt, niet wetende dat er camera’s hangen van Beleef de Lente. En volgens mij is het voor onze volgers genieten geblazen met deze nieuwkomers.

Groot fan

Als sinds mijn jeugd ben ik een groot fan van deze kleine kraaiachtigen. Ondanks mijn liefde voor deze vogels heeft de kauw samen met eksters en zilvermeeuwen een slechte reputatie. Ze stelen de nesten van andere vogels leeg, zorgen voor geluid- en poepoverlast, pikken vuilniszakken open, nestelen in schoorstenen of vernielen rieten daken. Best wel een irritante vogel.

En geloof het of niet: ze worden zelfs in één adem genoemd met muskusratten, bedwantsen, houtwormen op sites over ongediertebestrijding. 

Het wordt dus tijd voor een ander verhaal. 

Bling bling

Veel mensen voeren de vogels in hun tuin, maar krijgen er niets voor terug. Dat geldt niet voor een jong meisje in Seattle, die de kauwen en kraaien voert en dagelijks het vogelbad ververst. De zwarte vogels, die iedere dag het voer opeten, brengen haar kleine glimmende prullaria als dank. Ze gooien dat in de tuin. Van gloeilampen, glasscherven; de meest wonderlijke cadeautjes en toen ze al fotograferend haar lenskapje verloor, werd ook die netjes weer terugbezorgd. En ik kom meer bijzonder verhalen tegen over deze intelligente vogels. 

Probleemoplossers

Het probleemoplossend vermogen van kraaiachtigen is groot. Omdat de kauw, maar ook de raaf, eksters, roeken en kraaien gereedschap gebruiken om hun doel te bereiken hebben ze een uitstekend geheugen. En dat is door gedragsbiologen in proefopstellingen getest. Uit onderzoek blijkt een hoge mate van concentratie en mentale flexibiliteit, die maar weinig diersoorten beheersen. 

De vogels weten dat ze voor voedsel dicht bij de mensen moeten blijven waardoor ze er niet veel voor hoeven te doen. Een van de manieren is door snelwegen te controleren op dode aangereden dieren. ‘Highway patrol’ heet dat. Zilvermeeuwen doen dit ook. De kauw krijgt zelfs door dat hij het beste bij een zebrapad met een stopplicht kan wachten op voedsel. Zo wordt hij in ieder geval niet doodgereden. 


‘Menselijke trekken’

Het zijn dus slimme vogels, die zich heel goed aanpassen in stedelijk gebied. De kauwen hebben een uitgebreide communicatie met taal en onderlinge blikken. Ook zijn ze erg menselijk. Ze eigenen zich nestkasten toe, zijn elkaar levenslang trouw, kunnen stinkend jaloers zijn en herkennen mensen. 


Terug naar onze ‘krakers’ van Beleef de Lente. Het broedseizoen van de kauwen begint rond de tweede week van april. Na ongeveer achttien dagen komen de eieren uit en na dertig dagen vliegen de jongen uit. De ouders kiezen meestal meerdere nestkasten uit. Vooral de dominante kauwen reserveren veel nestkasten en vliegen voortdurend heen en weer om ze te bewaken. De vogels, die in groepen leven, zijn overigens zeer honkvast. En daarom moeten we misschien toch een andere nestkast voor onze kerkuil plaatsen. We zijn nu gewaarschuwd! 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht