naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden   *   Vier van de vijf jonge kerkuilen maken al regelmatig uitstapjes buiten de kast   *   Zeldzame vlinder bezoekt de steenuilenkast!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!
Toon alle blogs & vlogs

Door Anjo Schouten
BDL Webloggen

Getreuzel

Anjo Schouten | zaterdag 23 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 103x

De fans zijn ongeduldig, de uiltjes doen het nog rustig aan. Ze hebben groot gelijk, nog even genieten van het mooie weer, in de kast zitten kan zij over een tijdje nog lang genoeg. Zo krijgt ze langzaam ook weer haar oude figuur terug. Al is dat soepeltjes door het gat nog niet altijd soepel.

Bijna een week verder

De mensen die al jaren kijken weten het al. Steenuilen zijn vogels van de klok. Telkens als ik naar hun fraaie boomhut kijk zodra er eentje naar buiten wil, denk ik aan een ander soort klok. Een griezelig houten geweitje op de nok en je zou de kreet "koekoek" verwachten. In zo'n eerste week zitten de kijkers rond etenstijd al naar het scherm te staren. Wachten op het moment van getreuzel. Man landt op de tak, begint te roepen. Vrouw reageert er niet gelijk op, dan gaat hij op zoek.
En blij dat ie is, zodra ze ook op de tak landt. Vol enthousiasme duikt hij dan de kast in, begint als een zot te piepen, te tokken en te graven. Een steenuilse versie van "kom in de bedstee mijn liefste"? Na wat getreuzel doet ze dat ook, om hem opzij te duwen. Dat graven kan zij blijkbaar beter.

Etenstijd

Onze uiltjes komen met veel weg. Waarom nu de grote tokkel- en graafshow rond etenstijd? Menigeen heeft dat goed opgelost. Een laptop in de keuken, een tablet op de eettafel. Om vooral het momentje dat we ze zien niet te missen. Gelukkig is er altijd onze alerte clipmaker, Geert. Dankzij hem kunt u altijd de beelden in de clips zien. met kopstootje


Foto: André Eijkenaar


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht