Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Anjo Schouten
BDL Webloggen

Emigranten

Anjo Schouten | woensdag 11 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 387x

Steenuilen staan niet te boek als wereldreizigers. Het liefst blijven ze een beetje in hun oude buurt hangen. Dat kan gezellig zijn, je broer als buur. Wat al gezonder klinkt dan je moeder als lief. Maar er zijn steenuilen die ongewild verder trokken. Veel verder weg kan zelfs niet.

Naar een nieuwe wereld

Soms vaart er ergens een bootje, dat landt op een kust, men plant een vlag en roept "van mij!"
En als er dan meer volgen nemen ze graag iets mee wat ze daar niet hebben.
Het kan drop zijn, of bordjes met molentjes. Maar vaak ook dieren. En dat is geregeld een onverstandig besluit. In dit geval namen de Europeanen mussen en vinken mee. Geen idee waarom, Nieuw Zeeland heeft tenslotte erg veel leuke vogeltjes. Nu is er niets mis met vinken en mussen, tot die teveel van de gewassen gingen snoepen. Daar heb je het al, de invasieve exoten.

Wat te doen?

Daar is misschien lang over nagedacht, toch niet al te lang. Begin vorige eeuw bedacht een "wijs" mens dan een ander soort vogel te importeren.
Die kon dan mooi die lastige mussen en vinken vangen. U raadt het al, het geheime wapen werd de steenuil. Er werden er 219 op transport gesteld om een deel van Nieuw Zeeland van hun zelf meegbrachte vogeltjes te verlossen. Heeft Nieuw Zeeland zelf geen uilen? Oh ja, de boeboekuil, maar die voldeed blijkbaar niet?

Hoe vergaat het de steenuil?

Onze vaste kijkers kunnen de uitkomst wel raden. De steenuilen vingen vrijwel geen vogeltjes. Soms een hagedisje, maar vooral kevers. Een ver neefje van onze meikever, met de naam Cromwell kever. Het gaat goed met de steenuilen op het Zuidereiland. Inmiddels wel slecht met die kevers. Zo slecht dat ze een eigen reservaat hebben gekregen.


Foto: Henk Vennix


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht