Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Pimpelmees

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Bliek

Binnenkort

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

De uil, een mysterie

Anjo Schouten | zaterdag 30 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 49x

Ik begrijp ze heus niet meer. Een hele boom om in te vertoeven, desnoods het dak van de kast. Maar nee, man steenuil zit liever op de buitencamera. Eerst een beweging, dan gaat hij roeptoeteren dat ie daar zit. Had hij een carrière als cameraman in gedachten? Leuk, als de actrice niet opdaagt.

Het uur u

Vanmiddag gaat het duo Pet en Snor op onderzoek uit. In de hoop te ontdekken waar mevrouw steenuil uithangt. U begrijpt, als zij een geheim gangenstelsel tussen het stro heeft, zal dat een raadsel blijven. Maar ze zit daar ergens in de buurt. Voorlopig zit man soms nog lange tijd op de camera, maar oh oh, als er kuikens zijn. Dan zal hij geregeld voorbij flitsen.

Zoveel werk

Ik heb er serieus respect voor. Wekenlang al dat veldwerk. Alle kasten langs. Een kleine 300?? Met een gemiddelde van 75-80 in een paar dagen. Dat is een hoop gesjouw met een ladder. Dat is dan ronde 1. Zit er een ongeringde volwassen uil in, tja die moet een ring. Zijn er later kuikens? Inschatten wanneer die een ring krijgen. Nog eens een nacontrole. En de dan laatbroeders, nog eens een rondje. Dat zijn heel veel weekenden per lente. Een stappenteller waard. Eigenlijk een olympisch onderdeel! Maar... met al dat drukke werk in de weekenden zal de gezonde maalltijd wel worden geschrapt. Laat ik eens een "gemiddelde" gokken. Iets van 12 weekenden met zeker één van die dagen een portie friet. Of heet het daar patat? Aangezien vogelaars er een aparte rekenmethode op nahouden wat betreft de leeftijd van een vogel, het Kj, als kalenderjaar, pas ik me even aan met de inname van friet in Kilo Joules. Dat is per portie al 1645,41 KJ. En die 300 kasten, waarom denk ik nu aan huisjesmelkers?

De natuur

De wijze woorden, laat de natuur de natuur zijn. Ik lees vaak: de natuur is wreed. Toen een bosuil eens een steenuilkuiken voor zo ongeveer recht voor onze ogen van een tak klauwde, oh, dan heb ik de pest in. Maar is dat wreed? Niet wreder dan mijn gehaktbal bij de bloemkool. Een nest(kast) is nu eenmaal niet de doorzonwoning van een middenklasse mensengezin. Het is jammer dat we overdag zelden de uiltjes meer zien, maar ze zijn er nog wel. Op de tak
Benieuwd wat Ronald en Pascal morgen op "ons erf" kunnen ontdekken.

Foto: Theo de Wild


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs