naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Koolmees

Vandaag weer nieuwe filmpjes!   *   HAVIK laat zich nogmaals zien op zeearendnest   *   Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!
Toon alle blogs & vlogs

Door Jochem Kühnen
Excursieleider Vogelweek

Crisismanagement

Jochem Kühnen, Gierzwaluwbescherming Nederland | donderdag 27 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 286x

Je zult het altijd zien... Vlak voor ze terugkomen gaat er iets helemaal mis. Een kwestie van het hoofd koel houden en de situatie oplossen. Maar toch spannend!
De nestkasten aan de voorgevel van onze woning.

Meerdere lentes te beleven

Aan ons huis in Beek (Gelderland) hangen 20 nestkasten voor Gierzwaluwen, 11 aan de voorzijde, 9 aan de achterzijde en alle behalve twee direct onder de gootbetimmering. Veel van de nestkasten zijn voorzien van camera’s waardoor ik thuis bij wijze van spreken meer dan één Lente kan beleven.

Watermanagement

De nestkasten onder de gootbetimmering hangen als het ware in vakken tussen de gootklossen en deels achter een trespa plaat. Mooi droog zou je zeggen en doorgaans is dat ook zeker zo. Maar vanmiddag zag ik op de camerabeelden een heuse plas water in één van de twee nestkasten waar vorige zomer jonge Gierzwaluwen werden grootgebracht! De opgenomen beelden van deze ochtend nakijkend zag ik het water pas rond 8 uur flink toenemen, buiten was het toen stralend zonnig weer…

Met het aantal Gierzwaluw-waarnemingen steeds sterker toenemend en een dag vrij heb ik geen tijd verspild en ben direct aan het crisismanagement begonnen. De ladder ging tegen de gevel en de nestkast eraf. Na afgieten en droogdeppen heb ik zelfs de föhn nog even gebruikt om het nestje wat droger te krijgen.

Tijdelijke fix

Aan de gootbetimmering kon ik niets vinden dat de lekkage kon verklaren. Een lek dichtkitten was dan bijvoorbeeld ook geen optie. Met het Gierzwaluw-seizoen zo voor de deur zit een grootschalige inspectie en reparatie van de dakgootbetimmering er ook niet in. Dan maar een tijdelijke fix. Op het dak van de nestkast plaatste ik een stuk plastic om een herhaling te voorkomen en de nestkast ging weer terug naar zijn plekje onder de goot.

Crisismanagement

Het gebeurt natuurlijk wel vaker dat zich op onhandige tijdstippen problemen voordoen. Onder Gierzwaluw-liefhebbers is dat natuurlijk niet anders. Sommige mensen sluiten hun nestkasten af tot het seizoen begint om bijv. Spreeuwen geen kans tot kraken te geven. Maar dit kan ook wel eens hoge nood veroorzaken als de eerste Gierzwaluw zich eerder aandient dan verwacht. Het is vaker gebeurd dat toen die eerste rond de woning vliegend werd gezien haastig de ladder werd gepakt, de nestkast geopend en de Gierzwaluw al naar binnen vloog toen de ladder nog niet eens weg was gehaald!

Droog en veilig

In mijn geval was de nood wat minder hoog en ben ik er goed mee weggekomen. De kast hangt weer droog onder de goot en na de eerste Gierzwaluw op 24 april heb ik de tweede nog niet gezien. Op diverse plekken in Nederland zijn echter al Gierzwaluwen naar nesten teruggekeerd, bij een liefhebber in Mijdrecht is zelfs een paartje al herenigd! Bij mij zie ik de eerste vaak pas begin mei. Maar vorig jaar hebben nieuwe geïnteresseerden zich laten zien, dus wie weet! Ik heb geen online live stream zoals op Beleef de Lente te zien is, maar voor wie wil is het wel en wee wel te volgen via opgenomen beelden en verhalen op mijn website, www.xjochemx.nl.

Ik ben vast niet de enige die niet kan wachten dit soort spektakel weer te zien!


Gierzwaluwbescherming Nederland

Gierzwaluwbescherming Nederland adviseert over gierzwaluwen bij bouw-, sloop- en renovatieplannen of gewoon omdat u de gierzwaluw bij u aan huis wilt. Word voor 15 euro per jaar lid van Gierzwaluw Bescherming Nederland. U steunt zo belangrijk beschermingswerk én u ontvangt nu tijdelijk korting op duurzame nestkasten voor gierzwaluwen. De kortingsactie is exclusief voor kijkers van Beleef de Lente. Gierzwaluwbescherming Nederland is een vrijwilligersorganisatie. Bezoek de website van Gierzwaluwbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht