naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Lepelaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Iedere dag maken we via Twitter een soort bekend die dit jaar in Beleef de Lente zit. Volg ons ook daar en blijf op de hoogte!   *   Mevrouw bosuil heeft zojuist haar tweede ei gelegd! Wordt het een kast vol jonge uilen straks?   *   De lepelaars zijn ineens massaal terug in natuurgebied De Liede bij Haarlem waar ze broeden. Dat wordt spektakel voor de camera   *   Het eerste ei van Beleef de Lente 2020 is gelegd. De primeur - hoe kan het ook anders - is voor de bosuil   *   Nog heel even geduld. De camera's voor seizoen 2020 gaan open op 1 maart!
Toon alle blogs & vlogs

Door Anjo Schouten
BDL Webloggen

Aftellen

Anjo Schouten | zaterdag 20 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 227x

Wat is broeden saai. Dat vinden de kijkers, maar denkt vrouw uil er ook zo over? Maanden lekker buiten en ineens, oh ja, de eitjes. We zien haar nog in de avonden geregeld de kast uit gaan, maar zij verzuimt niet haar plicht: broeden. Op de eitjes is ze soms een theemuts of een platvis. Nog even...

Het aftellen is begonnen

De kijkers zitten vol verwachting, wanneer komt het eerste ei uit? Hopelijk niet als man breeduit in de weg zit. Een keer mag haar tolerantie wel een grens kennen. Uilen kijken is best een slopende bezigheid, vooral als je een ei op uitkomen verwacht. Hoe mooi en innemend het ventje ook is, dan even moven!

Een Olympisch onderdeel

Het blijft grappig om te zien, man brengt een muis. De kleine prooien zitten in zijn snavel, maar lastig met een muis. Een klauwtje vol muis en dan is het ineens hink-stap-sprong. Wat de clipmaker al schreef, het afgeven blijft moeilijk. Het doet me soms aan een tv reclame denken van bladcadeau. Waar een echtpaar dan een cadeau brengt maar de ontvanger dan eindigt met een centuur. Gelukkig is onze man geen mens en heeft geen behoefte aan een ceintuur. Het zou hem ook niet staan. man muis
Laat hem maar liever man die deelt blijven.

Ook blij dat ze geen kippen zijn

Wij zien tenslotte al wat er eerst was, de uil of het ei. Ze hebben erg hard gewerkt aan dat ei. Vele knusse momentjes, lonkende geluiden. Ik zou er bijna eierwarmertjes van gaan haken. Gelukkig weet vrouw wel hoe te broeden en gaat man als er uilskuikens zijn hard aan het werk, zo is hij al jaren. Ons kleine kijkcijferkanon, onze clown en een hardwerkende uilenvader. Ik verwacht weer een gesmeerd team.

Voor nu wens ik jullie allemaal  fijne Paasdagen. En denk eens na voor u een eitje gaat pellen. :-)

 

Foto: Maarten Koudijs


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht