Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De Kruiper

Roos Tol | zondag 30 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 452x

Onder mensen zijn het geen geliefde types: kruipers en klevers. Een kruiper is een naar persoon, een slijmerd, een onderdanig figuur. En een klever is iemand die je niet aan je bumper wil hebben hangen – of aan jezelf. Nee, daar is weinig vleiends aan.

Hoe anders beschouwen we klevers en kruipers in de vogelwereld!

Vijverklever

Zoals de boomklever (Sitta europaea), een fraai gekleurde acrobaat die zelfs ondersteboven aan takken kan hangen: wat een vreugde als hij weer eens langskomt, wat hij bij de vijver zeer regelmatig doet. Een heel ander type schoonheid dan de diverse soorten vinken en al kan zijn zang niet wedijveren met de hunne, zijn liedje is niet onverdienstelijk.
Een graag geziene gast.

Vijverkruiper

Een nieuwe soort voor dit seizoen, maar niet onbekend bij de vijver. De boomkruiper (Certhia brachydactyla). In al zijn eenvoud beeldschoon. Met een schorsbruin gestreepte bovenzijde, bruinbeige onderzijde, subtiele wenkbrauwstreep, dunne, spitse, sikkelvormige snavel.

Nozeman en Sepp omschrijven de boomkruiper als volgt:
“In schoonheid van sterk afstekende of schitterende kleuren kan men deze vogeltjes wel niet bij onze fraaisten tellen; maar in de zintuigelijke netheid van tekening hunner veren doen zij voor geen Vaderlandse vogel onder.” En zo is dat!

Brachydactyla

Dit kleine vogeltje van negen tot twaalf centimeter met een gewicht van een grammetje of elf heeft “brachydactyla” in zijn officiële naam, wat “kortvingerig” betekent. Dit slaat op de tenen – drie voor, één achter -  en inderdaad, die van de Certhia familiaris macrodactyla (kortsnavelboomkruiper) en de taigaboomkruiper zijn groter, maar in verhouding zijn die sterke poten zo klein toch niet?

Hij weet zich er in ieder geval moeiteloos mee van beneden naar boven in de bomen te bewegen, al hippend en met krachtige staartondersteuning. Feitelijk is de staart een derde poot. Vooral op de middelste staartveren steunt hij tijdens het klimmen – net als spechten doen. En net als spechten vervangt de boomkruiper die veren bij de rui als laatste, terwijl alle andere zangvogels die als eerste afwerpen.

Op, neer, op en neer

De boomkruiper hipt in spiralen van beneden naar boven, onderweg insecten en spinnetjes tussen de boomschors vangend. Dan maakt hij een korte vlucht naar de voet van een volgende boom en begint opnieuw aan een klim.

De boomklever klimt op en neer, zonder staartondersteuning.

Zo. Nu alleen nog beider zang leren herkennen en dan kunnen we allemaal genieten van deze twee veelvoorkomende standvogels, de kruiper en de klever.

Nozeman en Sepp Nederlandsche vogelen KBN

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs