Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
grote alexanderparkiet, buur van onze blauwe vrienden

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Wat zien en horen we nog meer?

Frank van Groen | zondag 19 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1074x

Behalve de blauwe reigers zijn in het parkbos van Frankendael nog meer vogels aanwezig, de buren van de blauwe reigers…

Aan de hand van de filmpjes kijken en luisteren we wat we daarvan mee krijgen. In welkom bij de blauwe reiger horen we na getuige te zijn geweest van het fraaie begroetingsceremonieel van de blauwe reiger een aantal roepende soortgenoten. De roep klinkt ongeveer als een luid en ruw “schraak”. De vogels maken dit geluid op de nesten als ze baltsen. Het gehele jaar door laten overvliegende blauwe reigers dit geluid ook horen, vaak ’s avonds als ze op weg zijn naar hun voedselgebieden.

Op het einde van het filmpje horen we een soort geloei, geen koe, maar de zang van de rots- of stadsduif. Waarschijnlijk zitten deze vogels te koeren op het dak van huize Frankendael. Tot slot laten zich vaag enkele halsbandparkieten horen, gewone vogels in de parken van Amsterdam.

In vrijwel zeker eieren horen we behalve roepende soortgenoten ook enkele malen de raspende roep van de grote alexanderparkiet. Enkele tientallen meters achter ons nest bevindt zich waarschijnlijk een broedplaats in een boomholte. Deze grote neef van de halsbandparkiet is de meest Noord-Hollandse van alle Nederlandse broedvogels. Behalve in Amsterdam broedt de soort alleen in kleine aantallen in Haarlem. De totale populatie bedraagt niet meer dan 250 vogels. Op het einde van het filmpje komt rechts achter het nest een holenduif aanvliegen, een andere duivensoort die in het parkbos broedt, ook in boomholtes.

In wisseling van de wacht horen en zien we kauwen, links achter het nest van onze reigers. Deze intelligente kraaiachtigen werden vroeger wel torenkraaien genoemd. Ze broeden in allerlei holtes in bomen en gebouwen en zijn wat kleiner dan de zwarte kraai.

In veren poetsen horen we naast roepende soortgenoten weer even een koerende stadsduif, ongeveer in het midden van het filmpje.

In burenruzie zijn behalve de bakkeleiende reigers ook duidelijk grote alexanderparkieten te horen. Hun roep is luider, raspender en lager van toon dan die van de verwante halsbandparkiet.

In weer en wind tot slot horen we behalve de wind in de microfoon aan het begin van de opname ook weer even heel zachtjes het koeren van de stadsduif.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs