Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Vechtende ijsvogels pakken elkaars snavel. Foto www.jeroenstel.com

Door Peter van den Akker
Twentse Vogelwerkgroep

Het territoriale gevecht van 16 maart verklaard

Peter van den Akker | zaterdag 18 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1125x

IJsvogels zijn zeer territoriaal, indringers worden op een agressieve manier verjaagd. Dit kunnen we zien in het spectaculaire filmpje van donderdagmiddag. Het gevecht verloopt snel en chaotisch, maar ik zal proberen de beelden zo goed mogelijk te verklaren.

Indringer is een andere vrouw

Er strijkt een vrouwtje (ondersnavel grotendeels rood) neer op de tak voor de camera, ze gaat direct zitten roepen. Daarna komt een tweede vrouwtje van links achter aangevlogen (ondersnavel ook grotendeels rood). In deze tijd van het jaar hebben alle mannen een eigen territorium en proberen een vrouw aan te trekken en te binden. Dus niet zo gek dat er een vreemde vrouw verschijnt. Maar welke  van de dames is nu ons vrouwtje?

Dreigen, pikken en duwen

Op de tak nemen beide vrouwtjes een dreighouding aan, het lichaam verticaal en de snavel als een dolk naar voren, de vleugels iets uitgezet. Dan loopt het tweede vrouwtje (achterste vogel) zijwaarts naar het eerste vrouwtje toe, hierop vliegt de eerste vrouw op de ander af en duwt deze met de snavel van de tak af, de vogels blijven met de snavels in elkaar hangen. Op dat moment komt het mannetje aangevlogen uit de nestpijp en begint zich er mee te bemoeien. Hij strijkt neer op de tak en duwt het eerste vrouwtje hier vanaf.  Was het eerste vrouwtje daarom de indringster? Je mag toch aannemen dat onze man zijn eigen vrouw herkent?

Gevecht gaat verder in het water

Beide vrouwen vechten in het water onder de tak verder, de man zit even op de tak maar vliegt daarna op. Vervolgens strijkt één van de vrouwen op de tak neer, waarschijnlijk de indringster want ze wordt met een aantal stootduiken aangevallen. Het is niet te zien of dit door onze vrouw of door onze man gebeurde. Daarna volgt op de achtergrond een gevecht in het water. Het is bekend dat ijsvogels watergevechten voeren waarbij de vogels elkaar proberen te verdrinken. Dit kan zelfs met de dood van één van de vogels aflopen. Maar in ons geval eindigt het gevecht met de aftocht van vermoedelijk de indringster.

Met deze informatie in het achterhoofd, is het leuk om het filmpje nogmaals te bekijken. Dat kan hier.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs