Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ooievaar verdedigt nest. Foto Caroline Walta

Door Arda van der Lee
STORK

Kapers op de kust?

Arda van der Lee, STORK | woensdag 15 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1062x

De 'vaste' bewoners van een nest, zoals ons paar in Gennep, moeten soms 'te vuur en te zwaard' hun 'eigendom' verdedigen tegen ooievaars zonder vaste verblijfplaats. Meestal lukt dat wel, maar soms ....

In maart keren de volwassen ooievaars terug en gaan op zoek naar een nest. Het liefst hun oude vertrouwde nest, waar ze dan ook hun partner van vorig jaar weer tegenkomen. 

Lentekriebels
Maar wat doe je als je jong bent en toch voortplantingskriebels hebt? Het is immers lente? Hoe kom je aan een nest? Dat kan je zelf gaan bouwen, maar een kant-en-klaar nest is veel handiger. Dus ga je proberen wat ouwelui van hun nest te verdrijven.

Dreigend laag over het nest vliegen, vlakbij op een hoge uitkijkplek gaan zitten. Klepperen, vleugels uitzetten om groter te lijken, proberen indruk te maken. Het werkt: kijk maar eens hoe druk de bezitters van het nest zich maken, het geklepper is niet van de lucht.

Wegwezen 
Hier in Gennep gaat het de nieuwkomers niet lukken, schat ik zo in. Pa en ma staan hun 'mannetje' en verdedigen eensgezind het nest. En liever ook geen onruststokers in de buurt: ze voeren luchtaanvallen uit met een duidelijke boodschap: WEGWEZEN.

 

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs