Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
vrouw steenuil inspecteert haar eerste ei, 20 april 2016

Door Pascal Stroeken
STONE

Gokje wagen

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 16 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1089x

De verkiezingen zijn achter de rug. Even afkicken: geen peilingen meer, de polls zijn exit. Nou, niet helemaal. Vol trots presenteren we de traditionele eerste eileg-poll. Dit jaar met dubbele winkans én nog mooiere prijzen!

Elk jaar is er weer het 'lange wachten' tot het voor veel kijkers écht begint: het leggen van de eieren. Tot die tijd hoeven we ons gelukkig niet te vervelen, want er komen genoeg mooie momenten voorbij. Bovendien wordt het wachten nog spannender door mee te doen aan de enige echte steenuilen-eerste-eileg-poll.  

Gokje wagen

Iedereen kan een gokje wagen. We vragen om de datum en het tijdstip waarop het eerste ei wordt gelegd. De winnaar is uiteraard degene die dit moment het beste voorspelt. Omdat we twee nesten volgen, kan je zelfs twee keer een voorspelling doen. Voor elk nest is er dus een winnaar!    

Kieshulp

Om u een beetje op weg te helpen ben ik de statistieken ingedoken. In de 'Nestkaartendatabase' van Sovon Vogelonderzoek Nederland, om precies te zijn. Daarin zit informatie over bijna 20.000 steenuilennesten die vrijwilligers in de periode 1971-2016 in Nederland hebben verzameld.

Van maar liefst 15.473 nesten kon de datum van de eerste eileg bepaald worden. De daaruit berekende gemiddelde eerste eilegdatum van Nederlandse steenuilen is ... 18 april. 

Nou zegt een gemiddelde niet alles. Er is een grote spreiding rondom zo'n gemiddelde. De praktijk leert echter dat steenuilen zelden al voor 1 april beginnen met de eileg en dat de meeste steenuilenvrouwen voor 1 mei hun eerste ei hebben gelegd. Doe er uw voordeel mee!

Wat het tijdstip betreft, dat is al een stuk lastiger. Uit voorgaande edities van Beleef de Lente weten we dat eieren op vrijwel elk moment in het etmaal kunnen worden gelegd: 's nachts, in de ochtend, 's middags, het kan allemaal. 

Prijs

Uiteraard de eeuwige roem, dat spreekt voor zich! Maar we hebben daarnaast nog een leuke prijs in petto: de winnaars worden uitgenodigd om het ringen van de jonge steenuilen in Winterswijk bij te wonen. Als alles naar wens verloopt zal dat ergens in de tweede helft van juni plaatsvinden. 

Meedoen?!

Klik hier voor de ei-poll. Heel veel succes!

... en nu maar hopen dat in beide nestkasten gebroed gaat worden. De beelden van afgelopen dagen (zie de fraaie filmpjes) beloven in ieder geval veel goeds! 

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs