Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Camerateam Vroege Vogels in actie (foto: Mark Hessels) Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Tien jaar gemist

Ronald van Harxen, STONE | zondag 12 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1070x

Het zal je maar gebeuren: pas de afgelopen week horen dat er zoiets als Beleef de Lente bestaat. Voor de fans van het eerste uur bijkans ondenkbaar, maar het schijnt voor te komen. Tien jaar leuke, komische, spannende, tragische, ontroerende en bovenal leerzame momenten gemist. En 21.089 prooien!

 

Een achterstand die helaas niet meer in te halen is. Uiteraard kunt u de uitzending van Vroege Vogels op Uitzending gemist terugkijken. Daar komen een aantal prachtige steenuilenmomenten voorbij zoals het spannende bezoek van de steenmarter en de irritante holenduiven. De uitzending was (uiteraard) veel te kort om een echt goed beeld te geven; zelfs een avondvullende uitzendig zou niet toereikend zijn. 

Clips

Gelukkig zijn er door de jaren heen (door verschillende clipmakers) honderden clips gemaak. Die in een ruk achter elkaar intergraal afkijken zou Star Warsfans die claimen alle acht afleveringen in één bingesessie te hebben gezien, naar de kroon steken. Ook dat is helaas onhaalbaar. We zullen het hier moeten doen met het af en toe herhalen van de meest memorabele momenten.

Dwarse merel

We beginnen met het meest hilarische moment van de afgelopen tien jaar: de dwarsliggende merel. Het is 31 mei 2009, 6 minuten over 10 's avonds. De jongen zijn een kleine drie weken oud en bijzonder hongerig na een hele dag vasten. Ma steenuil is er ingeslaagd een merel te vangen (of heeft hem van pa gekregen, daarover zwijgen de beelden) en sleept het onfortuinlijke dier de broedruimte in, althans dat is de bedoeliing. De moeite die ze zich daarvoor moet getroosten getuigt niet alleen van een bewonderenswaardige volharding, maar is ook kostelijk om te zien. Let ook op de reactie van de jongen; zij hebben geen idee wat zich daar aan de andere kant van het gat afspeelt. 

Op de rij

Voordat we meer spraakmakende momenten voorbij laten komen, zetten we eerst een aantal gegevens van de afgelopen tien jaar voor u op de rij en nemen u mee naar de legdatum, het aantal eieren en het aantal jongen van ieder jaar. Ook voor de doorgewinterde fans waarschijnlijk leuk nog eens terug te lezen. Wat blijkt: onze webcamuilen houden zich keurig aan de met alle in Nederland broedende steenuilen afgesproken gemiddeldes!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs