Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Vis eten, dood of levend?

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | zaterdag 11 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1203x

Het clipje van 9 maart, titel: ‘Slag op slag’. Gaat dat altijd op die manier, dood is toch dood? En waarom wordt de kop eerst ingeslikt?

Dood slaan en visdraaien

De vissen of andere prooien worden in hun geheel ingeslikt. Kleine vissen worden met de snavel eerst doodgedrukt of soms nog levend ingeslikt. Grotere vissen worden met een aantal klappen doodgeslagen. Zo kan de ijsvogel het visje in zijn snavel draaien tot dat de kop van de vis als eerste kan worden ingeslikt. Dat is belangrijk om te voorkomen dat de kieuwen, de schubben en de vinnen van de vis voor grote weerstand zullen zorgen in de keel en darmen van de ijsvogel.

 

Aantal klappen

Uitgebreid is te zien hoe het ijsvogel vrouwtje met een gevangen vis omgaat. Tel maar eens hoeveel keren de vis tegen de tak aan gemept wordt. Die vis is natuurlijk al veel eerder dood of op zijn minst bewusteloos. Kennelijk heeft de vogel zoveel energie, drang, in zich dat zij van geen ophouden weet.

Op 7 april 2008 zagen we via Beleef de Lente een ijsvogel een gevangen vis 50 keer een mep geven. Dat is erg veel als je bedenkt dat in de literatuur 47 keer als hoogste aantal wordt genoemd.

 

Twee keer inslikken

Opvallend is dat wanneer eindelijk de vis ingeslikt wordt , bij 1:18 min.,  het visje nog een keer terug naar buiten wordt gebracht. Daarna volgen nóg eens twee klappen tegen de tak. Een verklaring heb ik hier niet voor. Die vis bewoog al niet meer. Maar misschien zat de vis niet goed in de ijsvogelkeel?


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs